Sinod SPC sklanja vladiku Maksima sa fakulteta

Nezapamćena odluka crkvene vlade da jednog od episkopa i kritičara Vučićeve politike na KiM sa poslednjeg Sabora SPC dodatno kazni

Ostavite komentar


  1. Nije sklonjen zbog toga što navodite u tekstu,već zato što je, protivno odluci Sinoda, podržao autokefaliju Ukrajinske crkve.Takođe,on jedini vladika i uopšte crkveno lice, koji podržava Darvinovu teoriju. Moja je preporuka da ga pod hitno rasčine i vrate u monaški čin.

    1. Ostaje gorak utisak I istna da su smenjeni jer su se duprostavilu vucicu.
      Crkva kako hoce tako ce I narod kako hoce.ja necu vucica pa no ovakvi crkvu vucicevaca.

    2. Samo da ispravim, nije Beogradski univerzitet već Univerzitet u Beogradu.

    3. A moja je preporuka da tebe prijstelju ”Krise “ posalju ponovo u Osnovnu Skolu , i to pravo u magarecu klupu .

    4. Neki nikako da shvate, da SPC nije debatni klub dobro „zagrejanog“ društva u kome je moguće iznositi svoje lične impresije i teorije. Naravno, i ova tema je više mesto na kome će većina komentatora izbljuvati mržnju prema „prvorodjenom“ nego što će se baviti temom.

  2. Naša crkva je ostala u prošlosti i ne može se raspravljati o njenim stavovima u vezi evolucije i sličnih stvari. Smena neposlušnih je praksa, jedino to je prvi put da se to čini zbog svetovne vlasti.

    1. Bogoslovija ne treba da bude deo Univerziteta jer nisu u stanju da postuju elementarna univerzitetska pravila. Neka se izdvoje, pa neka teraju ova svoja pitanja kako hoce.

      1. Nije bogoslovija nego bogoslovski fakultet – izguglajte i proučite razliku. Ovaj fakultet je jedan od osnivača UB i iako je bio protivzakonito izbačen 52 godine, otkako je reintegrisan poštuje sve univerzitetske propise i standarde. Problem je u tome što ih ne poštuje Sinod SPC (= Irinej Bulović)

  3. Udara Maksim po SNS-u ko Maksim po diviziji. Pogledaj dom svoj anđele i u zatvor stavi sav ovaj bolesni đavolji nakot.

  4. Црква је одвојена од државе. Ово је њено унутрашње питање којим треба да се баве свештенство, монаштво и верници, а не световна јавност, попут медија, тзв цивилног сектора, па и државних институција.

    1. …па и тзв прворођеног…

    2. Да али универзитет није па тако ни питања која се истог тичу нису унутрашње питање СПЦ јер: „Pravoslavni bogoslovski fakultet, kao deo Beogradskog univerziteta […] u svom Statutu navodi da se pridržava Zakona o visokoškolskom obrazovanju, Statuta Univerziteta i Bolonjskog procesa.“

    3. Zasto vucic vrsi pritisak na crkvu da nije zbog kosmeta .tako ce on izdati lakse da sendvicarima I dad’s da svojim crkvom.kome Sam se ja krstio nisam ovim nego bogu I isusu

    4. Ma sta mi naprica ,
      Ako je crkva odvojena od drzave
      zasto je onda ta drzava finansira ?
      Ta drzava smo to i ja Dragane !
      Da li te neko pita kako se tvoji novci trose ?
      Dosta mi je vec srednjevekovne crkve , ako ih gradjanstvo placa trebaju se prilagoditi modernim vremenima . Samo tako bi mogli da nastave svoju pastirsku ulogu .
      Mi danas u crkvi slusamo bajke a
      na ulici rade nozevi i pistolji .
      Crkva mora boti u dosluhu sa narodom a ne sa vlascu .
      Ona je vekovima to bila .
      Ucenje crkve je autonomno , ne elitisticko . Svuda u svetu se vodi dijalog izmedju nauke i duha , to zahteva novo vreme .

      1. Imala sam priliku da upoznam vladiku Maksima. Divan, prefinjen, visoko obrazovan i cestit covek. Procena me retko prevari. Steta je sto su takvi na udaru u crkvi. Hristos kada bi opet dosao jednako bi ih kao nekad prozvao farisejima i sadukejima kojima nije stalo do istine vec do vlasti i sopstvene sujete. Podrzavam ljude borce u svim krugovima!

  5. Naša crkva da se drži ustavne zabrane mešanja u svetovne i političke stvari, bolje bi bilo jer kad god bi se umešali, napravili bi ozbiljni štetu. Setite se, demonstracije 27.marta su predvodili patrijarh i vladika Nikolaj, obaranje pakta je dovelo do nesagledivih posledica, oko milion i po žrtava i ogromne ljudske nesreće i patnje, konačno i do bratoubilačkog rata. Bujanje nacinalozma osamdesetih i devedesetih je još jedna zaostavština SPC koja je opet dovela do silnih nevolja. Kao da ovo nisu bile dovoljne lekcije, koliko još stradanja treba da se desi da bi SPC shvatila da ne sme da se meša u politiku

    1. Ene de! Sada je i SPC, na celu sa Patrijarhom i Vladikom Nikolajem rusila pakt sa Hitlerom, a nas ucili da su to radili mrski komunisti….

  6. Crkva bazira svoje dolevovanje na svom ugledu i kredibilitetu. Ako to narusi “modifikovanim” saopštenjima , politickim obracunima, i drugim muljanjima tada Vladike ubrzano postaju GRUPA SVADLJIVIH GRDJAN. A ako to rade iz vlastoljublja i/ili neme materijalne koristi tada je sve još zalosnije.

  7. I najmanji glasak razuma se u toj slavnoj bratiji odmah guši. Priznajem da im se doslednost ne može poreći.

  8. Mozda Martinovic i Orlic treba da dodju na njihovo mesto kao predavaci?

    1. Mnogo bi bolji bili Djilas, Jeremic, Obradovic ako kriterijum budu“muljanja“.

      1. diplomirali „muljanje“ – prevazisli ste svakog ko se ikada time bavio.

      2. Ljubice, sva sreća što tvoji Martinovići, Orlići, Šešeljčići i sva ostala bulumenta ne muljače – SVE SAMI „ČISTUNCI“- ne znaš koji više..

      3. Reče,, muljanje,, a diplome i doktorat og vremena Tominog pa sad do prvorodjenog ne može niko prebrojati.

      4. SPC,ovakva kakva je od 90-tih godina na ovamo, je izgubila moralni identitet.
        Ona je javno podržavala i danas podržava genocidno-fašistički politiku Srbije.

        1. Apsolutno.
          Neophodno je da se povede drustvna debata recimo godinu dana na medijima u skupstini svuda. i odluci sta dalje. Ovi nas duhovno vode na stranputicu non stop. Ja bih dao poverenje nekoj reformisanoj SPC koja ima recimo i usvojen novi kalendar i opredelenja bliska recimo Grckoj crkvi umesto Ruske.

      5. Ti koje navodis su bar obrazovani pa ti nisu argument, probaj ponovo.

  9. Zasto trazite odgovor od BU? Znate i sami da je Bogoslovski fakultet samo pocasni deo BU…

      1. Punopravni clan BU bez referentnih publikacija? Kako to mozete opravdati?
        Iskreno, zgadjen sam stalnim napadima na BU, a iza njih obicno stoje nepravilnosti koje stvaraju fakulteti koji samo parazitiraju na BU! I pored tog nepotrebnog balasta BU se nalazi medju najboiljim univerzitetima u Evropi, a svakako je najbolji u regionu. Mislite o tome…

        1. To što pišete je neistina. Bogoslovski fakultet ispunjava sve standarde koje univerzitet i komisija za akreditaciju propisuju, između ostalog i onaj koji se tiče publikacija.

  10. U kakvom nam je stanju umiverzitet,skolstvo,posebno visoko i drustvo uopte,dalo bi se zakljuciti da se ovim smenama na Bogoslovskom fakultetu prave mesta za Aleksandra Martinovica,Vladimira Orlica,Sinisu Malog i Nebojsu Stefanovica.Da li neko misli da bi ova kadrovska kombinatorika bila neko veliko iznenadjenje.Voleo bih da cujem sto vise ljudi

  11. Молим новинарку да пише без сензационализма ако је могуће. Каква незапамћена одлука? Какав скандал? Да ли ви знате све шта се дешава у Цркви? Да ли су Вам познати ставови епископа Максима око неких кључних питања? Молим вас, више новинарства, а мање овога.

    1. Gospodine Milose, Bogoslovija ima iznad sebe i Crkvu i BU. Dakle, Bogoslovija ima sasvim specifican polozaj. Uveren sam da je Bogoslovski fakultet trebao ostati van BU, jer su pravila koja se na Bogosloviji primenjuju razlicita od pravila koja vaze za bilo koji drugi fakultet…
      Ovo je jos jedan, nepotreban napad na BU…

      1. Да ли Ви уопште знате који факултети учествовали у стварању БУ? Један од њих је управо Православни богословски факултет… Мање острашћености, а више информисаности.

  12. Nedostaje sada Mirko Đorđević,taj pametni čovek,poznavalac i kritičar crkve.

  13. Neki nikako da shvate, da SPC nije debatni klub dobro „zagrejanog“ društva u kome je moguće iznositi svoje lične impresije i teorije. Naravno, i ova tema je više mesto na kome će većina komentatora izbljuvati mržnju prema „prvorodjenom“ nego što će se baviti temom.

  14. Hm, vladika Maksim, Miša Vasiljević… Njegovo ime ne ide bez muzikološkinje iz SANU, a njeno bez njihove zajedničke afere iz 90-tih kada su se vratili sa zajedničkog letovanja iz Atine…

  15. . Boze , spasi nas od ovih sto hoce da poticu od maca I kuca .Podrska vladiki Maksimu!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.