Sinod vrši dužnost Patrijarha 1

Prema važećem Ustavu Srpske pravoslavne crkve, “kad se patrijarški presto uprazni, Patrijarhovu vlast vrši Sveti arhijerejski sinod, koji to objavljuje eprahijskim arhijerejima i o tome obaveštava i državnu vlast”.

U članu crkvenog Ustava koji reguliše ovu situaciju, objašnjava se i da ”Patrijarhove predsedničke dužnosti u Svetom arhijereskom saboru i Sinodu vrši tada najstariji član Sinoda – mitropolit, odnosno najstrariji po posvećenju episkop, ako mitrpolita nema”.

Dok je upražnjen patrijaraški tron, kako je propisano Ustavom SPC, “po pravilu ne mogu se donositi crkvenozakonski propisi, uredbe i načelne odluke”.

U aktuelnom sastavu Sinoda jedini mitropolit je mitropolit dabrobosanski Hrizostom (Jević).

Kako je Danasu nezvanično rečeno u vrhu SPC, očekuje se održavanje vanredne sednice Sinoda na kojoj bi trebalo da se odredi datum i mesto sahrane patrijarha Irineja, kao i ko će zvanično do izbora novog poglavara SPC obavljati dužnost mjestoljustitelja – čuvara upražnjenog trona Svetog Save.

Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, patrijarhova sahrana mogla bi da se održi u nedelju 22. novembra, na praznik Svetog Nektarija Eginskog.

Patrijarh Irinej, koji je preminuo jutros od posledica infekcije korona virusa, na čelu SPC nalazio se od 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari