Dan državnosti Crne Gore u Pljevljima je obilježen polaganjem vijenaca na spomeniku na Stražici i odavanjem pošte poginulim borcima za slobodu, podsjećanjem na sudbonosne odluke i datume. Ovaj dan se ujedno slavi i kao Dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Dan državnosti Crne Gore u Pljevljima je obilježen polaganjem vijenaca na spomeniku na Stražici i odavanjem pošte poginulim borcima za slobodu, podsjećanjem na sudbonosne odluke i datume. Ovaj dan se ujedno slavi i kao Dan ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.
Prisutnim se obratio predsjednik Opštinskog odbora Organizacije boraca NOR-a 1941-1945 godine Vidoje Despotović, ističući da je istorija i biografija velikih i značajnih događaja i velikih ljudi, pa tako i 13. jul, kao i svi događaji do pobjede nad fašizmom, zabilježen u istoriji Crne Gore i kao Dan državnosti, koji narod pamti i obilježava. „Rijetkost je da se u istom danu dese različiti, ali značajni događaji, naravno u različitim periodima za narod Crne Gore. To je slučaj sa 13. julom. Na Berlinskom kongresu prije 130 godina, na današnji dan, Crna Gora je priznata kao samostalna država, istina zasluženo, poslije dugih i teških borbi za slobodu i opstanak. Ovaj dan obilježavamo uz dužno sjećanje na sve one koji koji su pali u borbama za slobodu i svoje živote na oltar slobode priložili“, rekao je Despotović. On je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata u pljevaljskom kraju poginulo oko 2500 boraca i žrtava fašističkog terora i rata, a u Crnoj Gori skoro 18.500. „Na njihovim djelima i žrtvama mi danas uživamo slobodu i sve dobro što sloboda nosi. Rijetka je opština u bivšoj Jugoslaviji da je svaki 14. građanin poginuo u borbi za slobodu, kao što su Pljevlja“, primetio je Despotović.
Avdo Ajanović, potpredsjednik opštine Pljevlja, čestitao je prisutnim Dan državnosti Crne Gore u ime lokalne uprave i istakao da je 13. jul poseban jer se izdvaja kao sinonim državnosti i kao sinonim težnje za slobodom. „Velike sile su 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu priznale nezavisnost i međunarodni suverenitet Crne Gore, koja se našla na 27 mjestu spiska međunarodno priznatih država. Posebnost ovog datuma ogleda se i u tome što su naši preci, vođeni slobodarskom tradicijom i nemirenjem sa okupacijom i ropstvom, 13. jula 1941. godine, opštenarodnim ustankom suprotstavili fašizmu. U borbi za slobodu život je izgubilo nešto više od 10 odsto stanovništva Crne Gore. Njihova žrtva za slobodu i državnost za prosperitetnu i naprednu budućnost zavređuje trajnu zahvalnost, sjećanje i poštovanje“, naglasio je Ajanović. Vijence na spomen kosturnicu na Stražici položile su delegacije opštine Pljevlja, boraca NOR, delegacije političkih partija, a građani cvijeće. U mjesnim zajednicama Bobovu, Kruševu, Kosanici i Šulima, vijence i cvijeće su položile delegacije boraca i građana iz mjesnih zajednica na spomen kosturnice i biste narodnih heroja, a tradicionalni vašari povodom 13. jula, održani su u Njegovuđi i Bukovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari