Šta se do sada zna o hapšenju sinova Zvezdana Terzića i na koja pitanja se tek očekuje odgovor? 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Nikša i Kostadin Terzić, sinovi generalnog direktora FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića u petak su uhapšeni, saslušani i trenutno se nalaze u pritvoru. Imajući u vidu da je u ovom trenutku poznat samo deo priče, od istrage tužilaštva koja sledi očekuje se da upotpuni sliku.

Hronološki gledano, u petak se prvo se pojavila nepotvrđena vest da je uhapšen Kostadin Terzić. Vest je ubrzo Danasu potvrđena iz Drugog osnovnog tužilaštva, kao i podatak da se među uhapšenima nalazi i Nikša Terzić, ali i Luka Kurtović, vlasnik kluba Nana. Oni su istog dana saslušani i određen im je pritvor od 30 dana.

Kako su objavili mediji, njih trojica su uhapšena zbog incidenta u kojem je povređen muškarac koji je sa teškim telesnim povredama prebačen u Kličnički centar.

Tu je i prvo pitanje pred tužiocem koji će morati u jednom trenutku da odredi pravnu kvalifikaciju dela, odnosno da precizira za koja krivična dela će teretiti osumnjičene.

Do sada su se u medijima pominjala dva krivična dela – nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda. Oba ova dela nose sa sobom ozbiljne zatvorske kazne, ali tek po eventulnom podizanju optužnice će moći da se vidi za koje tačno delo se odlučilo tužilaštvo.

U krivičnom zakoniku se ističe da je za nanošenje teških telesnih povreda predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest meseci do pet godina. Za nasilničko ponašanje, opet, predviđena je kazna do tri godine, ali imajući u vidu da postoje indicije da je napad izvršen u grupi, kazna može da bude i viša.

Najviše detalja o samom incidentu izneo je Uroš Janković, fudbalski menadžer koji je podgoričkim Vijestima ispičao da je on bio žrtva Terzićevih sinova. On je naveo da ga je „grupa naoružanih zlikovaca“ napala nedugo nakon fudbalske utakmice između Srbije i Crne Gore u sredu uveče, dok je izlazio iz restorana sa crnogorskim reprezentativcem Adamom Marušićem i njegovom porodicom. On je istakao da je Konstadin Terzić uperio pištolj u Marušića, kao i da su napadači povredili majku tog fudbalera.

Janković je ispričao da je napad ličio na teroristički, da su im Terzići i njihova ekipa preprečili put automobilima, udarili u njihovo vozilo, a potom ga udarali pištoljem i palicama.

Tvrdio je da je u pitanju bio pokušaj ubistva, kao i da je udaren više od 30 puta pištoljem.

„Nakon što su džipom, dolazeći iz suprotnog smjera, udarili u automobil u kom je bio moj vozač, napali su mene, Marušića, njegovu suprugu i majku. Mene su udarili pištoljem u sljepoočnicu, a sinovi Zvezdana Terzića i vlasnik ‘Nane’ uz pomoć više napadača su me bjesomučno udarali pištoljima po glavi i vitalnim djelovima tijela. Prelomljena mi je jagodična kost i lijeva noga. Prebačen sam u Klinički centar gdje sam i operisan“, rekao je Janković.

Njegovo iskaz dat Vijestima, otvara još jedno pitanje – ko će sve biti optužen za ovo krivično delo. Naime, prema informacijama iz suda i tužilaštva, trenutno su slobode lišene tri osobe. Međutim, Janković je tvrdio da su u napadu učestvovali “uz pomoć više napadača”. Istraga tužilaštva treba da utvrdi ko je sve tačno učestvovao u napadu, ali i ko je počinio koje krivično delo. Tako se može desiti da neko od muškaraca koji je učestvovo u napadu bude optužen za neko blaže delo ili uopšte i ne bude optužen, već bude imao status svedoka.

Ono što je bilo veoma upadljivo je to da najveći broj provladinih medija nije ovoj priči posvetio prostor koji bi se očekivao imajući u vidu da se radi o nasilnom incidentu u kojem su učestvovali sinovi poznatog sportskog funkcionera. Isto tako, o incidentu se do sada nije oglašavao niko od visokih državnih funkcionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari