Sirće i rakija nemaju efekta na virus korona

Stručnjaci sa Beogradskog univerziteta savetuju kako da građani održavaju higijenu u svojim domovima

Ostavite komentar


  1. Prestanite vise da tesko lupate dobra ljuta je odlicno dezinfekciono sredstvo sa skoro optimalnim sadrzajem alkohola.

    1. Jeste, rakija i belu luk su idealan lek za naše prostore. Posle dooobre konzumacije, u što većoj količini i dužem periodu (nikako ne prati zube), svi oko vas će početi da beže i da se udaljavaju. Na taj način ćete zaštiti druge od vas ali i vas od drugih, bliski kontakt u tom slučaju je nepodnošljiv.

    2. ‘Dobra ljuta’ ima do 50% alkohola – za dezinfekciju je potreban alkohol oko 70%.

  2. medicinski alkohol? MASKE? GDE TOGA IMA? AKO NEMA U BGD -SOIM U CENTRU A PREVOZ NE RADI- MOGU MISLITI KAKO JE MALIM MESTIMA

  3. Baktericidno dejstvo alkohola zavisi od procenta razblaženosti, ne prestaje sa procentom 60% alkohola
    Uobičajene rakije sa 40% i više % alkohola i te kako imaju baktericidno dejstvo.
    Kad se kaže „sirće“ misli se na rastvor sirćetne kiseline kod jestivog „sirčeta“ tj oko 9% sirćetne kiseline.
    I ona ima baktercicidno dejstvo (blago – ali ima)
    Svaki izbeljivač (poput hlornih jedinjenja) efikasno uništava virus.
    Paročistači efikasno ubijaju viruse (i bakterije)
    Baktricidni (i antivirusno) dejstvo je uvek bazirano na statistici, tipa
    „ovaj tretman“ ima dejstvo u verovatnoći „XY %“ na taj i taj virus ili bakteriju
    Naravno da ne treba piti varikinu, ali i ovo jestivo „sirće“ i te kako ima dejstvo na površine na povrću i sl.
    Najlakše primenivo je pranje.
    Sve se ovo zna u prehrambenoj industriji zadnjih 100-ak godina

  4. Besmisleno je mesati 70% alkohol sa uljima, lavandama i drugim glupostima – jer time smanjujete koncentracuju alkohola. To mozete raditi sa 96% alkoholom, ali mi nije jasno zasto bi potpuno nepotrebno smanjivali dejstvo necega sto je dobro za dezinfekciju!
    Ako hocete da imate meke i mirisne ruke (sto mi deluje besmisleno u ovom vremenu), nakon upotrebe alkohola (kome treba neko vreme da deluje, a sto je veci % brze i efikasnije ce delovati) mazite ruke cime god hocete.
    Upozoravam da alkohol u rastvoru isparava – i da za vrlo kratko vreme Vas 70% alkohol postaje 60% ili 50% – dakle – potpuno neupotrebljiv! Savet da ga mesate sa mirisima i uljima samo dodatno smanjuje njegovu koncentraciju!

    1. Nisi shvatio da se to ulje ubacuje, ne radi mirišljavosti, već da duže alkohol ostane na nanetoj površini, jer, vidim to znaš, da veoma brzo isparava…

    2. Nisam iz struke ali mi se cini da se 70% alkohop IPA70 spominje sa namerom u tom odnosu. Zapravo, ukoliko je alkohol 100% – suvise brzo ispari da bi delovao, ukoliko je 70% – destilovana voda koju sadrzi mu omogucuje da se dovoljno dugo zadrzi na povrsini kako bi je dezinfikovao. Mozda gresim?

  5. A alkoholno sirće? Ako rastvara kamenac i čisti fleke od proteina na posuđu od rostfraj čelika, ni bakterijama ne može biti baš prijatno. Ali, virus nije bakterija…

  6. Naterao vas precednik da perete ruke. Ako pokusa da natera Srbe da peru zube, to bi verovatno znacio njegov pad?

  7. Medicinskog alkohola NEMA u prodaji!!! Prestanite da pisete o tome da moze da se kupu u apoteci! Nema naravno ni drugog materijala za zastitu: maski i rukavica!!!

    Kada ce neko da postavi pitanje zasto nema alkohola?? On se proizvodi u Srbiji

  8. Vidim da su profesori odabrali veću koncentraciju rastvora (0.2) natrijum hipohlorita za dezinfekciju podova u hodnicima fakulteta. Imam malog unuka koji se često igra na podu pa me interesuje da li su koncentracije od 0.1%

  9. Vidim da su profesori odabrali veću koncentraciju rastvora (0.2%) natrijum hipohlorita za dezinfekciju podova u hodnicima njihovog fakulteta. Imam malog unuka koji se često igra na popločanom podu dnevne sobe pa me interesuje da li koncentracije od 0.1% i 0.2% nakon sušenja ostavljaju neki štetan/opasan talog.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.