Sirija i Iran su zapretili odmazdom zbog vazdušnih udara Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u okolini Damaska, izvestila je novinska agencija AP. Sirijski ambasador u Libanu Ali Abdul-Karim Ali izjavio je da zvanični Damask zadržava pravo da uzvrati i dodao da će nadležne vlasti odlučiti o načinu odmazde.


Poluzvanična iranska novinska agencija FARS javila je da je zamenik ministra spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian izjavio da će izraelski vazdušni udari imati značajna posledice po Tel Aviv, prenosi FoNet. Iranski ministar inostranih poslova Ali Akbar Salehi osudio je napad u izjavi za državnu televiziju i nazvao ga jasnim kršenjem sirijskog suvereniteta.

Izrael je saopštio da su avioni izveli udare na konvoj vozila za koje se smatra da su nosili protivavionsko oružje ekstremističkoj organizaciji Hezbolah. Sirijska vojska je to negirala i navela da je pogođen istraživački centar.

Hezbolah je osudio napad kao „varvarsku agresiju“, a Rusija je izrazila „veliku zabrinutost“ zbog izveštaja o izraelskom napadu na sirijsku teritoriju i poručila da će osuditi taj napad ako je do njega zaista došlo, navodi Beta. Sirijski ambasador je rekao da ne može da predvidi kada će Damask uzvratiti. Rekao je da odluku o tome donose relevantne vlasti koje će odrediti vreme i mesto.

Režim sirijskog predsednika Bašara al Asada dao je deo svog hemijskog oružja Hezbolahu, izvestio je juče izraelski dnevnik Jerusalim post, pozivajući se na izveštaj saudijskog dnevnika Al Vatan.

Al Vatan citira neimenovane sirijske opozicione izvore koji tvrde da je Hezbolah od sirijskog režima dobio dve tone gasa i rakete srednjeg dometa koje mogu da nose bojeve glave sa hemijskim punjenjem. Ti izvori su rekli da je transfer obavljen pre godinu dana, u februaru i martu 2012, navodi dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari