Portparol iračke vlade Ali al Dabag izjavio je da su za više od polovine napada u Bagdadu odgovorni ekstremisti koji dolaze iz Sirije. Dabag je dodao da je više od 50 odsto terorista koji dolaze u Irak iz Sirije i da postoje dokazi koji potvrđuju ove navode. On je naveo da Irak ima dokaze za ove navode koje je pokazao Sirijcima.

Portparol iračke vlade Ali al Dabag izjavio je da su za više od polovine napada u Bagdadu odgovorni ekstremisti koji dolaze iz Sirije. Dabag je dodao da je više od 50 odsto terorista koji dolaze u Irak iz Sirije i da postoje dokazi koji potvrđuju ove navode. On je naveo da Irak ima dokaze za ove navode koje je pokazao Sirijcima. „Želim da kaže svim Arapima da oni koje smatraju mudžahedinima dolaze iz Sirije da ubijaju ugnjetavani narod na ovakav način“, izjavio je Dabag aludirajući na subotnji žestoki napad u Bagdadu.
Naime, u eksploziji jedne tone eksploziva u kamionu-bombi koja se dogodila u subotu ubijeno 130, a ranjeno 300 ljudi. Posle eksplozija sedam automobila-bombi u tom gradu zatvoreni su mostovi i stanovništvo je pozvano da ne izlazi na ulice.
Irački premjer Nuri al Maliki osudio je bombaške napade u Bagdadu i optužio pristalice bivšeg lidera Sadama Huseina. Maliki je izjavio da je irački narod šokiran najnovijim bombaškim napadima. „Sadamisti su se vratili da počine nove zločine“, izjavio je Maliki. „Uveravamo narod da će se uskoro okončati ovi zločini“.
Evropska unija je juče oštro osudila bombaške napade u Iraku. Nemačka, koja trenutno predsedava EU, saopštila je da Unija „osuđuje ovaj brutalni Akt u najstrožem mogućem obliku“. „Pozivamo sve grupe da rešeno stanu protiv nasilja u Iraku“, navodi se u saopštenju.
U međuvremenu, najmanje 11 osoba poginulo je juče u više odvojenih napada u Bagdadu, saznaje se iz iračkih izvora bezbednosti. U eksploziji automobila bombe u severnom kvartu Bab al-Moazam poginule su četiri osobe, a ranjeno ih je sedam. Dva pripadnika iračkog ministarstva za socijalna pitanja ubijeni su kada su nepoznate naoružane osobe otvorile vatru na autobus u kojem su se nalazili. U tom incidentu u istočnom delu iračkog glavnog grada ranjene su tri osobe. U eksploziji bombe postavljene nedaleko od policijske patrole u Kesri, na istoku grada, poginula su četiri policajca. Juče je odjeknula još jedna bomba nedaleko od ambasade Irana u Bagdadu. U eksploziji je poginuo jedan prolaznik i ranjene su tri osobe.
Američka obaveštajna služba ukazala je da je nasilje u Iraku došlo do nivoa građanskog rata što, kako je ocenila Bela kuća, opravdava slanje dodatnih američkih trupa u Irak. Eskalacija nasilja između sunita i šiita u Iraku ispunjava kriterijume za definiciju građanskog rata, ali taj politički termin ne opisuje sav „haos u Iraku“, piše u izveštaju na 90 stranica. Nacionalna obaveštajna procena ocenila je da će irački lideri, čak i ako bude uspeha u suzbijanju nasilja, i dalje teško postići trajno političko pomirenje do sredine 2008, što je rok koji je utvrdila Bela kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari