Sirija je zabranila nošenje vela koji prekriva celo lice na fakultetima kako bi otklonila, kako je ocenila, opasnost po svoj svetovni identitet, dok su slične inicijative u Evropi pobudile proteste protiv diskriminacije muslimana. Naredbom Ministarstva obrazovanja Sirije, koja se tiče državnih i privatnih fakulteta, zabranjuje se samo nošenje nikaba, muslimanskog vela koji prekriva celo lice žene osim očiju, ali ne i marama za glavu, koje se mnogo češće mogu videti u Siriji.

Duga crna haljina poznata kao nikab nije široko rasprostranjena u Siriji, mada se u poslednje vreme češće sreće, što nije prošlo neopaženo u zemlji u kojoj je na snazi svetovni autoritarni režim. „Dali smo direktive svim fakultetima da svim ženama koje nose nikab ne dozvole upis“, rekao je juče vladin zvaničnik. Prema njegovim rečima, nikab „nije u saglasnosti sa etikom univerziteta“, te vlada nastoji da zaštiti svetovni identitet. On je takođe potvrdio da su stotine nastavnika koji su nosili nikab u državnim osnovnim školama prošlog meseca prebačeni na poslove u administraciji. Sirija je poslednja u nizu zemalja koje raspravljaju o nošenju vela, možda najupečatljivijeg obeležja konzervativnog islama. Praksa nošenja vela raširena je i u drugim svetovno orijentisanim arapskim zemljama kao što su Jordan i Liban, pri čemu jordanska vlada nastoji da je ograniči tako što objavljuje izveštaje o lopovima koji nose velove da bi se prerušili.

Turska takođe zabranjuje nošenje muslimanskih marama za glavu na fakultetima, dok mnogi kritičari tvrde da pokušaji da se dozvoli njihovo nošenje u školama predstavlja napad na moderne turske svetovne zakone. Evropske zemlje uključujući Francusku, Španiju, Belgiju i Holandiju, razmatraju ili su već zabranile velove uz obrazloženje da se njima degradiraju pripadnice lepšeg pola. Donji dom francuskog parlamenta velikom većinom glasova odobrio je 13. jula zabranu nošenja islamskih velova koji liče na burke, što je deo napora da se definišu i zaštite francuske vrednosti. Takva inicijativa je, naravno, razbesnela veliki broj pripadnika ogromne muslimanske zajednice u zemlji. Protivnici tvrde da se takvim zabranama krše verske slobode, kao i da će na taj način biti žigosani svi muslimani.

Devetnaestogodišnja Dua, student u Damasku, rekla je da se nada da će sledećeg semestra i dalje moći da nosi nikab na fakultetu uprkos zabrani jer u suprotnom neće moći da studira. „Nošenje nikaba je verska obaveza“, rekla je Dua, „Bez njega ne mogu u javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari