Broj siromašnih Hrvata u 2011. godini porastao je za oko 100.000 u odnosu na 2008. godinu, kada je stopa siromaštva iznosila 18,9 odsto. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku svaka peta porodica u Hrvatskoj ne može svojim prihodima da pokrije osnovne mesečne troškove života, svaka četvrta kasni s plaćanjem režija, 17 odsto ne može sebi da priuštiti obrok s mesom ili ribom svaki drugi dan, prenosi Al Džazira Balkans.


U 2011. godini registrovano je oko 900.000 građana koji žive u riziku od siromaštva, što je tu državu spustilo na 27. mesto rang liste od 31 evropske zemlje. Situacija je lošija samo u Bugarskoj i Rumuniji, koje su i najsiromašnije države Evropskoj uniji, kao i u Grčkoj i Španiji, koje je najviše pogodila ekonomska kriza.

Godišnji odmor odavno je postao luksuz, pa tako oko 70 odsto porodica ne može svim svojim ukućanima da plati nedelju dana godišnjeg odmora van mesta boravka. Ukoliko bi se siromaštvo gledalo kroz još dva osnovna kriterijuma koja koristi Eurostat – zaposlenost u porodici i mogućnost podmirivanja osnovnih životnih potreba – podaci bi bili daleko porazniji. U siromaštvu ili socijalnoj isključenosti živi čak svaki treći stanovnik Hrvatske, odnosno njih 32,7 odsto.

Prosečan procenat stanovnika u EU koji odgovaraju bar jednom od ova tri kriterija je 24,2 odsto: najmanji je u Češkoj i Holandiji (15 odsto), a najviši u Bugarskoj, u kojoj je siromašan čak svaki drugi stanovnik. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj živi oko 1,4 miliona siromašnih ljudi, isti broj kao i u gotovo dvostruko većoj Austriji i 2,5 puta većoj Češkoj, oko 40 odsto više nego u Danskoj, koja ima oko 5,5 miliona stanovnika.

Najmanja stopa siromaštva od 4,2 posto zabeležena je među zaposlenim ženama, koje su, prema statistikama, u boljem položaju od zaposlenih muškaraca, kojih 6,3 odsto živi ispod praga siromaštva, javlja Al Džazira Balkans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari