vakcinefoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prvi put od kada je uspostavljen Kovaks program, čiji je cilj ravnomerna raspodela vakcina protiv kovida 19, postoji višak cepiva koji nema kome da bude podeljen. Razlog međutim nije to što su svi koji su mogli već vakcinisani već to što u siromašnim zemljama nedostaje neophodna logistika za sprovođenje masovnog programa vakcinacije.

Kako prenose  portal Euroaktiv i agencija Rojters, Kovaks je u januaru imao 436 miliona vakcina da raspodeli. Međutim, siromašne države tražile su samo sto miliona za period do kraja maja.

Predstavnik za štampu organizacije Gavi, koja uz Svetsku zdravstvenu organizaciju vodi Kovaks program, kazao je da je proces vakcinacije, a ne sama dostupnost vakcina, trenutno problem.

– Uspećemo da prevaziđemo nejednakost u dostupnosti vakcina jednom zauvek samo ako smo u stanju da pomognemo državama da brzo sprovedu masovnu vakcinaciju – kazao je predstavnik za štampu Gavija.

Brzo vakcinisanje većeg broja ljudi važno je i zbog realne opasnosti da u područjima gde je mali broj vakcinisanih nastane novi soj korona virusa. Trenutno dominantan omikron soj pojavio se u Africi, gde je vakcinisano oko deset odsto populacije.

Ono što najsiromašnijim državama nedostaje jeste oprema za čuvanje vakcina. Euroaktiv prenosi da 44 od 55 članica Afričke unije ima nedostatke u opremi: 24 nemaju frižidere, u 18 nedostaju zamrzivači za duboko zamrzavanje, u 22 su potrebni pokretni zamrzivači a 16 nema tzv. hladne sobe.

Dodatan problem čini i manjak novca pošto su najbogatije zemlje sve manje spremne da daju novac za probleme povezane sa pandemijom. Gavi je naveo da je prikupio samo 195 miliona dolara od potrebnih 5,2 milijarde. Ovaj novac biće iskorišćen za nabavku vakcina, špriceva i isporuku cepiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari