Ulično nasilje postalo je uobičajeni pratilac političkih protesta u Tajlandu u proteklih nekoliko godina da bi njegovo odsustvo izgledalo kao znak neuspeha, smatraju poznavaoci prilika u regionu. Najnovije okupljanje u Bangkoku protivnika premijera Abhisita Vedžadžive, nije milionska parada kako su obećavali organizatori niti orgija mobilisane mase kako su se nadale pristalice nepopularnog premijera.

 Iako su demonstranti uspeli da zatvore delove prestonice ipak su, kažu upućeni, daleko od cilja – da izdejstvuju ostavku vlade.

Za četiri godine koliko traje politički metež u ovoj zemlji, podele u tajlandskom društvu postale su toliko složene i mnogobrojne. S jedne strane su crvenokošuljaši – uglavnom farmeri i gradska radnička klasa, pristalice Taksina Šinavatre, bivšeg premijera u egzilu koji je godinama van tajlandske politike. S druge strane, tajlandska elita i njihov lider Abhisit, kosmopolita, obrazovan na Oksfordu ali nesposoban da komanduje siromašnima. Dubina nepoverenja u elitu i osećaj viktimizacije vidljiv je i na protestima, navode dopisnici. Trgovci prodaju šešire na kojima piše „Šta god ti radiš je u redu. Šta god ja radim je pogrešno“. Mnogi građani plaše se nasilja, iako je veći deo Bangkoka, metropole od osam miliona stanovnika, miran i nepogođen protestima.

Stručnjaci smatraju da ukoliko demonstranti, kako najavljuju, parališu prestonicu i isprovociraju vladu da posegne za surovim merama protiv protestanata, Abhisit će biti gubitnik. S druge strane, ukoliko ovi protesti za njega ne budu ništa više od grube neprijatnosti, premijer će izaći jači. Najverovatniji ishod, navode politički analitičari, jeste bezizlazna situacija, u kojoj nijedna strana ne može da zada nokaut udarac, i gubitak za samu zemlju – narušavanje kredibiliteta među stranim investitorima, udarac za turističku industriju i nacionalno jedinstvo.

Pretnje prolivanjem krvi

Bangkok – Višednevne demonstracije protivnika tajlandskog premijera juče su uzrokovale zatvaranje banaka, trgovina i vladinih službi u pojedinim delovima Bangkoka, dok se konvoj crvenokošuljaša kretao ka vojnoj bazi koja je postala neka vrsta glavnog štaba za lidere vlade. Tajlandski premijer uz podršku vojnih snaga odbacio je ultimatum demonstranata da raspusti parlament, dok se desetine hiljada demonstranata zavetovalo da će nastaviti proteste sve do svrgavanja vlade. Premijeru je postavljen novi rok do danas do kojeg mora da raspusti parlament ili će biti „lokvi krvi unutar zgrade vlade“ ukoliko zahtev ponovo bude odbačen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari