Zbog poskupljivanja životnih namirnica zemunska sirotinja sve više troši konjsko meso.
Život sve više poskupljuje. Takva su vremena, da ne samo siromašniji svet, nego i oni bogatiji, paze koliko troše dnevno na pijacu
A nadnice su iste kao i pre poskupljivanja životnih namirnica, pa se ljudi dovijaju, piše list Vreme pre 80 godina.
Zemunska sirotinja sve manje zalazi u obične mesare, ali se ipak meso mnogo jede.
Važna je cena, a kad se na to gleda, onda su konji daleko ispred svinja, goveda, teladi, pa čak i ispred ovaca.
Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.
List Pravda pre 80 godina pisao je o uticaju topline na drago kamenje.
U Holandiji su već odavno vršili probe da bi ustanovili kako tempteratura utiče na drago kamenje.
Primećeno je da promenom temperature kamenje menja sjaj i boju, većinom na bolje.
Pri raznim probama ustanovljeno je da je dejstvo topline dobro, kao i da se kamenje ne može poznati kada se kuva u medu.
Topaz se menja kuvanjem u medu i dobija izrazito jak žuti sjaj. Cirkon postaje čišći i često posle kuvanja liči na dijamant.
I dijamant se menja kuvanjem u medu. Dobija naročit sjaj koji vuče na crveno.
Ta promena traje samo nekoliko dana kod dijamanta, dok kod dragog kamenja promene ostaju trajne ili se bar zadrže duže vremena.
Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.
List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.
Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.