Sistemi za otkrivanje požara 1Foto: promo

Granica između brze reakcije i katastrofe može biti jako tanka.

Baš zato ljudi nisu svesni koliki je značaj sistema za otkrivanje požara, jer upravo oni prave razliku između ove dve situacije. Prilikom izgradnje bilo kog objekta, bezbednost mora biti na prvom mestu. Ovi sistemi predstavljaju ključnu komponentu bezbednosti u mnogim okruženjima, od domova i komercijalnih zgrada do industrijskih postrojenja.

Važnost sistema za otkrivanje požara

Objekti kao što su data centri , server sobe, kancelarije gde se oslobađa velika količina toplote usled rada uređaja kao što su upsevi, baterije i druga oprema, moraju biti opremljeni protivpožarnim sistemima. Statistika koju vode neke evropske zemlje kaže da broj požara koji nastaju usled električnih kvarova prelazi 20 % i da je čak u porastu. Senzori mogu identifikovati prisustvo dima, toplote ili plamena pre nego što bi to bilo uočeno ljudskim čulima. Zakon o zaštiti objekata od požara zahteva određene mere prilikom izgradnje svakog objekta. Kada već morate da obezbedite prostor, uradite to na najbolji mogući način. Stručnost i iskustvo pri izgradnji sistema za otkrivanje požara su imperativ. U firmi postoji stručni i iskusni tim koji vam projektuje i daje najbolja rešenja, imajući u vidu sve faktore prostora u kom se vrši izgradnja. Upozorenje i reagovanje na vreme su od presudnog značaja kada su požari u pitanju. Zato ENEL PS projektuje senzore za ranu detekciju dima i time obezbeđuje vaše objekte, ali i vaše živote.

Kako rade alarmni sistemi?

Alarmni sistemi mogu nezavisno da se koriste za otkrivanje požara, provala, kontrole pristupa, video nadzor i analitiku, a može i kombinovano u jednom sistemu čime se obezbeđuje celokupna bezbednost radnog mesta. Alarmni sistemi se sastoje od centralne i periferne jedinice koje su povezane. Senzori šalju informacije o promenama, što za posledicu ima aktivaciju alarma i slanje informacija. Noviji alarmni sistemi šalju poruku, obaveštavajući o aktuelnoj detekciji. Kako postoje različite vrste senzora, ključnu ulogu imaju stručna lica, koja će na osnovu potreba objekta, ugraditi pravu kombinaciju senzora. Još jedan razlog da se obratite proverenom timu, kao što je ENEL PS.

Vrste detektora plamena

Pre nego što odlučite da postavite sisteme za otkrivanje požara u svoj objekat, morate dobro razmotriti uslove objekta. Treba znati dimenzije objekta, kakvi su uslovi u njemu, kao i koji su rizični elementi koji mogu dovesti objekat u opasnost. U zavisnosti od uslova koje vaš objekat zahteva, birate odgovarajuće sigurnosne siteme. Za detekciju plamena postoje:

– Ultraljubičasti detektori plamena

– Infracrveni detektori plamena

– Kombinovani (ultraljubičasti / infracrveni) detektori plamena

Pored ovih, postoje i mnogi drugi sistemi za detekciju požara. Biće ih još više jer se tehnologija brzo razvija.

Ako niste sigurni koji tip detektora vam je potreban, posavetujte se sa profesionalcima. ENEL PS ima dugogodišnje iskustvo u tome da na osnovu vaših potreba i rizika od požara, procene koje je najbolje rešenje za protivpožarnu zaštitu.

Vaši poslovni objekti zahtevaju visok stepen bezbednosti. Enel se zalaže za što veću produktivnost tehnoloških sistema koji čine da se osećate bezbedno. Investiranje u ovu tehnologiju nije samo obaveza, već i odgovoran korak prema boljoj bezbednosti i spremnosti za hitne situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.