Sistemska korupcija u Nišu u kojoj je ključni akter gradonačelnica?: Narodna poslanica nudi pomoć tužilaštvu 1Dragana Sotirovski Foto: sajt grada Niša

Narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde Jelena Milošević ponudila je „pomoć“ tužilaštvu u rasvetljavanju sistemske korupcije u vrhu niške vlasti u kojoj navodno učestvuje gradonačelnica Dragana Sotirovski, a na koju je u krivičnoj prijavi ukazao anonimni službenik gradske uprave.

Milošević je upitala da li je gradski većnik čije se ime javno ne saopštava, a u krivičnoj prijavi je označen kao neko ko je uključen u uzimanje reketa od vlasnika nelegalnih hala- „večiti“ Nenad Stanković, te ponudila pomoć i u „dostavljanju još dokaza koji ukazuju na mogući kriminal i korupciju u kojima je učestvovao“.

Službenik gradske uprave je u prijavi protiv Sotirovski koju je dostavio Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu naveo između ostalog da je gradonačelnica akter u slučajevima „ispumpavanja novca, uvećavanja javnih nabavki i po deset puta, naloga inspektorima da ne rade svoj posao ili pravljenju spiskova nelegalnih hala čijim vlasnicima je tražen reket“.

U jučerašnjem tekstu Južnih vesti navodi se da je anonimni službenik „iz vrha Gradske uprave“ koji je podneo krivičnu prijavu, a inače je smenjen sa jedne od rukovodećih pozicija nakon što se nije složio sa nekim nalozima Sotirovski, bio „direktni učesnik, upućen u mnoge poslove“, ali da za sebe tvrdi da „nije i saučesnik“.

Sistemska korupcija u Nišu u kojoj je ključni akter gradonačelnica?: Narodna poslanica nudi pomoć tužilaštvu 2
Dragana Sotirovski: Foto Betaphoto/ Saša Đorđević

U njegovoj krivičnoj prijavi se između ostalog navodi da je u toku 2023. dobio pisani nalog od gradonačelnice da napravi spisak svih nelegalno sagrađenih hala na teritoriji grada, koji joj je lično dostavio, a kasnije saznao da ga je „jedan gradski većnik“ dalje predao „licima iz kriminogene sredine”, a oni potom odlazili na adrese vlasnika hala i zahtevali iznose od 15.000 evra.

Osobe koje su tražile novac obećavale su vlasnicima hala „da ih niko neće dirati u naredne dve godine, dok to ne legalizuju“.

Prema njegovim navodima, hale nisu srušene jer su građevinski inspektori „imali zabranu gradonačelnice da postupaju prema licima koja se nalaze na spisku vlasnika nelegalno sagrađenih hala“.

“Da li je taj većnik koji je reketirao naše privrednike možda Nenad Stanković? Jer ukoliko se ispostavi da jeste, ovo mu je samo jedno u nizu krivičnih dela i vrlo rado bih pomogla tužilaštvu dostavljajući još dokaza koji ukazuju na njegov mogući kriminal i korupciju. Pomoć nudim i za gospođu Sotirovski za koju uzbunjivač tvrdi da je lično nameštala tendere”, navela je poslanica Milošević.

Sistemska korupcija u Nišu u kojoj je ključni akter gradonačelnica?: Narodna poslanica nudi pomoć tužilaštvu 3
Jelena Milošević: Foto FoNet/ Aleksandar Barda

Ona je upitala VJT u Nišu da li je po krivičnoj prijavi uzbunjivača iz gradske uprave pokrenut postupak protiv Sotirovski, kao i da li je istraga proširena i na „dotičnog gradskog većnika“, budući da se radi o teškim krivičnim delima za koje bi tužilaštvo moralo da ih goni po službenoj dužnosti.

Postavila je i pitanja da li je tužilaštvo ispitalo privrednike koje je većnik reketirao, da li je otkriveno ko su osobe iz kriminogene sredine koje je većnik angažovao da ih reketiraju, je li utvrđeno da li je i koliko privrednika platilo reket od 15.000 evra i kome je taj novac otišao.

“Da li ste vi tužilaštvo svih građana ili Srpske napredne stranke, koliko je potrebno da se pokrade i šta bi još tačno trebalo da se desi pa da neko iz vladajuće kaste bude procesuiran”, upitala je ona.

 

Ćutanje, pa ipak odgovor 

Gradonačelnica Niša nije odgovorila na pitanja Južnih vesti koja su joj dostavljena pre objavljivanja teksta.

Ona je, međutim, danas novinarki ovog portala kazala da urednika Milana Zirojevića koji je autor teksta treba da je „sramota iz nekoliko različitih razloga“, ali i da će „neke stvari podneti policiji, pa onda i sudu, ne da bi se branila, već da bi objasnila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari