SJ: Narativ kosovske zastupnice ugrožava slobodu medija 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Predsednik odbora Udruženja novinara Kosova kaže kako je poziv zastupnice Fitore Pacolli na direktnu uključenost Vlade u rad medija alarmantan.

Fitore Pacolli, zastupnica vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje na Kosovu, u svom govoru u kosovskom parlamentu, predložila je da Skupština i Vlada preduzmu mere prema medijima, te pozvala na vladino regulisanje medija, posebno online portala, javlja Udruženje BH novinari, prenosi UNS.

Iz ovoga Udruženja prenose saopštenje mreže SafeJournalists u kome se navodi da je većina medija na Kosovu registrovana kao preduzeća u okviru Kosovske agencije za registraciju preduzeća – KBRA, dok su ostali mediji registrovani kao NVO, a njihova delatnost je regulisana važećim zakonima i uredbama, kao i Kodeksom ponašanja Nezavisne komisije za medije i Veća za štampu Kosova.

Iz mreže SafeJournalists navode kako je otvoreni poziv zastupnice Pacolli na direktnu intervenciju Vlade Kosova za kontrolu medija neprihvatljiv, jer se doživljava i kao ugrožavanje slobode govora i demokratije.

„Izjava koju je Pacolli dala je vrlo zabrinjavajuća i ovo nije prvi put da se ona bavi medijima. Njen poziv na direktnu uključenost Vlade u rad medija je alarmantan, a nadamo se da nije znak onoga što će doći iz vladajuće stranke. Svako mešanje bi predstavljalo otvoreni napad na slobodu medija i sigurnost novinara na Kosovu”, rekao je Džemajl Redža, predsednik odbora Udruženja novinara Kosova (AJK).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari