Miris „lala“ verovatno će ostati karakterističan po egzotičnoj aromi koju će najbolje raspoznavati navijači petostrukog planetarnog šampiona. Kako i ne bi kada im je reprezentacija Holandije raspršila snove o pohodu na šestu titulu.

Izabranici Van Marvajka materijalizovali su sve mane Brazilaca uspevši da nakon minusa od jednog gola naprave totalni preokret i da se plasiraju u polufinale Svetskog prvenstva 2:1 (0:1). Iako je na stadionu Nelson Mendela Bej u Port Elizabetu dominirala žuta boja, holandska publika uspeli je zahvaljujući svojim ljubimcima, da nametne karakterističan način navijanja. Brazil je u prvom poluvremenu uspostavio pravu saradnju između veznog reda i napada. Upravio je zadnji vezni Filipe Melo odlično proigrao Robinja koji je u 10. minutu doveo Brazil u vođstvo. Dominirale su „karioke“ u tom delu meča. Činilo se da je samo pitanje trenutka kada će Dungini vojnici uvećati prednost. Holandiji je u uvodnih 45 minuta nedostajao robusni Roben, koji se potpuno razmahao u nastavku utakmice. Desni bek „lala“ Van der Vil stalnim ubacivanjem u napad olakšao je posao igraču Bajerna. Iako do 53. minuta nisu stvorili nijednu izglednui priliku za pogodak, nezgodan centaršut Snajdera, loša intervencija Žulija Cezara i autogol Filipe Mela povratio je samopouzdanje Holanđanima a sasekao Brazilce. Od tog momenta, napad „narandžastih“ funkcionisao je mnogo bolje. Van Bomel i De Jong „uštopovali“ su Robinja i Kaku dok je Roben imao sve više prostora u igri. Prekid je do četvrtfinala bio najveća boljka Brazila, što je i odredilo sudbinu „karioka“. Nakon uigrane kombinacije prilikom kornera, Snajder, najniži igrač u protivničkom šesnaestercu, pogotkom glavom zapečatio je u 68. minutu dalji pohod Lusija i saigrača. Nemoć Brazila da ozbiljnije ugrozi rivala dodatno je unervozila Kaku i saigrače , tako da je crveni karton Filipe Mela pred kraj utakmice zapravo predstavljao belu zastavu petostrukog svetskog šampiona., dok jeHolandija pokazala taktičku zrelost i sposobnost da napravi odlučujući korak do velikog finala.

Holandija – Brazil 2:1 (0:1)

Strelci: Felipe Melo (ag) 53, Snajder 68 – Robinjo 10. Grad: Port Elozabet. Stadion: Nelson Mendela Bej: Gledalaca: 47 000. Sudija: Juići Nišimura (Japan). Žuti kartoni: Van der Vil, Hitinga, De Jong, Ojer (Holandija), Bastos (Brazil). Crveni kartoni: Filipe Melo (Brazil).

Holandija: Stekelenburg, Van der Vil, Hitinga, Ojer, Van Bronhorst, De Jong, Van Bomel, Snajder, Kujt, Roben, Van Persi (od 85. Huntelar).

Brazil: Žulio Cezar, Maikon, Lusio, Žuan, Bastos (od 62. Žilberto Melo), Filipe Melo, Žilberto Silva, Dani Alveš, Kaka, Luis Fabijano (od 77. Nilmar), Robinjo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari