Američki predsednik Džordž Buš oprostio se od američkog naroda uz savet da nacija koju je vodio proteklih osam burnih godina ne sme da pravi kompromis između dobrog i zlog. Televizijsko obraćanje iz Bele kuće predstavljalo je njegovo poslednje obraćanje naciji pre nego što sledeće sedmice predsedničku palicu preda Baraku Obami. Tom prilikom je još jednom ljubazno govorio o „nadi i ponosu“ koje predstavlja njegov sledbenik, a čija „priča odražava istrajno obećanje njihove zemlje“.

Nakon što se zahvalio američkom narodu na ukazanom poverenju, Buš je prešao na temu o terorističkim napadima 11. septembra kada je „obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti svoj narod“. „Možda se ne slažete s nekim mojim odlukama. Međutim, nadam se da se možete složiti da sam bio voljan da donesem čvrste odluke. O velikom broju ovih odluka vodi se legitimna debata. Međutim, može biti da se malo debate vodi o rezultatima tih odluka. Više od sedam godina na američkom tlu nije izveden nijedan teroristički napad“, dodao je on.

Buš, koji će Obami ostaviti pismo u gornjoj fioci njegovog stola u Ovalnoj kancelariji, ponudio je neka „vodeća načela“ za budućnost pri čemu je upozorio da „najozbiljniju pretnju“ predstavlja još jedan teroristički napad. Zahtevajući od nacije da odoli svakom iskušenju koje vodi ka izolaciji ili protekcionizmu, Buš je naglasio da SAD moraju da prilikom suočavanja sa izazovima „sačuvaju svoju moralnu čistotu“.

„Često sam vam govorio o dobru i zlu. Pojedini su se zbog toga osećali neprijatno. Međutim, dobro i zlo je prisutno u ovom svetu, a između te dve kategorije ne može se napraviti kompromis. Ubijanje nedužnih da bi napredovala ideologija pogrešno je uvek i svuda. Osloboditi ljude od tiranije i očaja u potpunosti je ispravno. Ova zemlja mora da nastavi da se bori za pravdu i istinu. Moramo uvek da budemo voljni da stanemo u odbranu ove dve kategorije i da ostvarujemo napredak ka ispunjenju ideala mira“, rekao je Buš.

Predsednik je govor održao pred publikom u kojoj su između ostalih bili vojni heroji, rođaci poginulih u napadima 11. septembra ili u ratovima nakon toga, što je neuobičajeno za obraćanje iz Bele kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari