Američki senat je većinom glasova odlučio da ublaži odredbe sporne klauzule plana za oživljavanje ekonomije „kupuj američko“ nakon upozorenja da bi mogla da izazove trgovinski rat. Prema toj klauzuli, za projekte koji se finansiraju iz spasilačkog plana koristilo bi se samo gvožđe, čelik i proizvodi napravljeni u SAD.

Time bi SAD prekršile Severonoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), kao i odredbe Svetske trgovinske organizacije (STO). Senatori su odobrili amandman prema kojem se zahteva da odredbe dokumenta budu u saglasnosti sa međunarodnim trgovinskim sporazumima s Kanadom i EU. Predsednik SAD Barak Obama prethodno je rekao da SAD treba da izbegnu protekcionizam. Prema rečima dopisnika, odluka američkog senata usledila je nakon upozorenja EU i Kanade da bi stimulativni paket mera mogao da dovede do protekcionizma.

Oni dodaju da je Bela kuća saopštila da podržava davanje prednosti domaćim proizvođačima u programima javnih radova, ali ukoliko se na taj način ne krše postojeći trgovinski sporazumi. Kako dalje navode, mnogi ljudi će osetiti olakšanje zbog poteza Senata, ali ostaje pitanje da li će Predstavnički dom Kongresa podržati ublaženu verziju paketa mera. Kanadski ambasador i ambasador EU u Vašingtonu većsu upozorili da bi klauzula mogla da izazove protekcionizam i podstakne poteze odmazde. EU je saopštila da će klauzula u spasilačkom paketu vrednom 800 milijardi dolara poslati „najgori mogući signal“. Portparol Evropske komisije je rekao da će EU sa STO uložiti žalbu ukoliko klauzula ne bude uklonjena. Kanadski ambasador u SAD Majkl Vilson takođe je zahtevao od američkog kongresa da odbaci odredbu. 

 

Molitveni doručak

Vašington – Predsednik SAD Barak Obama, kao i svi njegovi prethodnici tokom više od pet decenija, održalo je juče tradicionalni molitveni doručak, kojem je prisustvovalo oko 3.500 zvanica. U „molitvi za Ameriku“ u Vašingtonskom Hiltonu, pored članova Kongresa, našli su se i visoki predstavnici administracije i zvaničnici iz čitavog sveta. Tradicija okupljanja na molitvenom doručku ustanovljena je za mandata predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera, koji je sa grupom kongresmena došao na ideju da organizuje zajednički skup čija bi okosnica bila molitva za Ameriku. Za Balkan je ove godine, prema nezvaničnim informacijama, bilo rezervisano 45 mesta, od kojih je 12 pripalo Srbiji. Među pozvanima bili su ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, lider SPO-a, člana vladajuće koalicije, Vuk Drašković, funkcioner opozicionog DSS-a Nenad Popović, muftija Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić, funkcioner G17plus Vlajko Senić, nekadašnji glavni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božovići drugi. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari