U okviru projekta „Crna Gora jedna kulturna adresa“, koji realizuje Ministarstvo kulture, sporta i medija nedavno su u sali Doma Vojske u Pljevljima predstavljeni umjetnički fakulteti sa Cetinja. Govorili su docent na Muzičkoj akademiji Tanja Krkeljić, saradnik Fakulteta dramskih umjetnosti Sehad Čekić i akademski slikar Draško Dragaš, saradnik Fakulteta likovnih umjetnosti.

-Cilj prezentovanja tri umjetničke akademije među srednjoškolcima jeste susret sa mladom ljudima koji su negdje na prekretnici i razmišljaju o profesiji u budućnosti. Da vam prezentujemo šta je moguće naučiti i do kavih zvanja stići na našim akademijama. Mi smo otvoreni za sva vaša pitanja vezanao za upis. Uvijek je veliko zadovoljstvo kada eventualno možemo da pomognemo mladim ljudima u izboru profesinalnog zanimanja u budućnosti. Naš cilj nije samo da vas eventualno mobilišemo i zaintrigriramo da upišete naše akademije. Mi smo tu da prezentujemo kako se stvaraju mladi umjetnici u Crnoj Gori, u kakvim uslovima uče, da bi bolje razumjeli naše institucije i one koji će odlučiti da se tim bave profesionalno, rekla je profesorica Tanja Krkeljić.

Prezentaciji su prisustvovali uglavnom učenici četvrtog razreda Gimnazije „Tanasije Pejatović“ od kojih su neki zainteresovani i za upis na umjetničke fakultete na Cetinju. Međutim, jedan od problema na sjeveru Crne Gore je što nema odgovarajućih srednjih stručnih škola, posebno ni jedne srednje muzičke škole, koje postoje jedino u Podgorici i Kotoru. U okviru istog projekta u Centru za kulturu u Rožajama prikazan je izbor dokumentarnih filmova Crnogorske kinoteke „Stari i novi rez“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari