Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama još nije ni kročio u Belu kuću a većje izbio skandal koji je na indirektan način povezan sa njim, to jest sa postavljenjima na njegovo dosadašnje mesto u Senatu. Obama nije optužen, ali je činjeica da se guverner Ilinoisa demokrata Rod Blagojević, Amerikanac srpskog porekla, okrivljen za korupciju spremao da položaj guvernera iskoristi kako bi sebi na protivzakonit način obezbedio materijalnu korist.

Prema zakonima Ilinoisa, guverner Blagojević odlučuje ko će zameniti Obamu u naredne dve godine, koliko je još ostalo do isteka Obaminog mandata u Senatu.

Ceo događaj političkim protivnicima daje mogućnost da vezuju Obamu za skandal. Nižu se brojna pitanja povodom ovog slučaja, a zvanična istraga je u toku. Ipak američki analitičari sasvim su sigurni da ceo slučaj ne bi mogao da nanese teži politički udarac novoizabranom predsedniku.

U Čikagu, američki tužilac Patrik Ficdžerald izjavio je da nema nikakvih nagoveštaja da je Obama umešan u ono što se stavlja na teret Blagojeviću. I guverner Ilinoisa lično je, kako se moglo čuti sa snimaka prisluškivanih razgovora, nagovestio da mu Obama ne bi pomogao. Čak i da je guverner imenovao kandidata za mesto u Senatu koji je favorit Obaminog tima, Blagojevićkaže „da oni ne bi bili voljni da mi daju nikakvo posebno prizanje“.

S druge strane, stavovi republikanaca su bitno drugačiji. „Ozbiljna priroda ovih zločina koje su naveli federalni istražitelji podstiče sumnje u vezu Blagojevića, Obame i drugih visokih zvaničnika koji će sa predsednikom sarađivati u budućnosti“, tvrdi republikanac Erik Kantor iz Virdžinije. Obamin portparol Robert Gibs navodi da predsednik ništa nije znao o ovom slučaju do trenutka kada je Blagojevićuhapšen.

Dvojica političara iz Ilinoisa nikada nisu posebno bili bliski i uglavnom su delovali u različitim demokratskim štabovima. U prošlosti su i sarađivali u određenoj meri kada je Obama podržao Blagojevića tokom kampanje pred izbore za guvernera Ilinoisa, dok je Blagojević, u predsedničkoj kampanji ove godine bio među prvima koji su podržali Obamu protiv njegove tadašnje unutarstranačke suparnice Hilari Klinton. Ipak, Blagojevićnije igrao gotovo nikakvu ulogu u Obaminoj kampanji pred same izbore 4. novembra.

Posmatrači kažu da se budući predsednik svesno distancirao od guvernera Ilinoisa zbog navoda, koji su se u to vreme pojavili, o Blagojevićevoj umešanosti u druge korupcionaške afere. Zbog toga većina analitičara u Americi veruje da hapšenje Blagojevića ni na koji način neće naneti štetu Obaminoj reputaciji.

U sudskim dokumentima, specijalni agent FBI Danijel Kejn iznosi detalje nekoliko telefonskih poziva između Blagojevića i njegovih pomoćnika obavljenih tokom proteklih nekoliko meseci. Navodi se da je Blagojevićeva prijateljica Valeri Džaret, osoba koja je u razgovorima oslovljavana kao kandidat broj jedan za Obamino mesto u Senatu. Na trakama snimljenim 11. novembra, tihim glasom Blagojevićje govorio o njoj u jednom telefonskom razgovoru kao kandidatu broj 1. Narednog dana, u javnosti se čulo da Džaretova, jedna od članova Obaminog tranzicionog tima i savetnica u njegovoj kamanji, ne želi mesto u Senatu. Konačno, Obama je 15. novembra izjavio da Džaretova neće biti visoki savetnik u Beloj kući niti asistent za međuvladine odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari