Selektor Španije Serđo Skariolo imao je jaku intuiciju pred početak Svetskog prvenstva u Turskoj. Italijanski stručnjak na klupi „crvene furije“ više ishitreno i pod dejstvom emocija predvideo je susret između reprezentacija Srbije i Španije. Verovatno nije očekivao da će se večiti rivali sastati već u četvrtfinalu planetarnog takmičenja.

Skariolo nikada javno nije rekao koga se pribojava u eliminacionoj fazi Svetskog prvenstva, ali su njegove izjave nakon nemilih scena na meču Srbije i Grčke na pripremnom turniru Akropolis kup predstavljale jasnu naznaku težnji da „orlovi“ u Tursku doputuju znatno oslabljeni. Upravo je selektor Španije zahtevao od FIBA organizacije da vinovnici tuče budu najoštrije kažnjeni. Po njegovom mišljenju, dragonske kazne trebalo je da se ogledaju u suspenziji glavnih aktera incidenta, a naročito Nenada Krstića, kapitena reprezentacije Srbije. Skariolo je bio izričit, smatrajući da Krle mora propustiti čitav tok Svetskog prvenstva. Srećom, Krstić je kažnjen sa tri, a Miloš Teodosić sa dve utakmice neigranja.

Dva kiksa Španije u prvoj fazi takmičenja u duelima sa Francuskom i Litvanijom, pozicionirale su „crvenu furiju“ na drugo mesto u D grupi. Pošto je Srbija zauzela lidersku poziciju u A grupi voljom žreba prošlogodišnji finalisti Evropskog prvenstva, namerili su se jedni na druge već u četvrtfinalu planetarnog takmičenja. U odnosu na prvu fazu, Španija trenutno igra znatno bolje, što su na svojoj koži prvi osetili Heleni.

– Za nas je prvenstvo počelo utakmicom protiv Grčke. Porazi u grupi bili su posledica traženja prepoznatljive igre. Nijednog momenta nismo bili uplašeni. Navikli smo na slične situacije. Dovoljno je samo da se prisetimo prošlogodišnjeg šampionata Starog kontinenta. U Poljskoj takođe nismo blistali na startu takmičenja, ali smo na kraju trijumfovali. Naučili smo da košarku igramo ne samo srcem već i glavom – samouveren je Huan Karlos Navaro.

Za razliku od dokazanog beka šutera, Mark Gasol, centar reprezentacije Španije, znatno je oprezniji pred četvrtfinalni meč sa Srbijom.

– Dobro poznajemo selekciju koju predvodi odličan stručnjak. Mislim da nas ne mogu iznenaditi nekim taktičkim varijantama, ali zaslužuju veliki respekt. Nije u pitanju samo činjenica da Srbija poseduje veoma mlade igrače, već je apsolutno tačno da oni godinama sazrevaju i da igraju sve bolje. Nikada ne znate ko može iskočiti u prvi plan. Krstić je sjajan košarkaš, Teodosić veoma opasan, ali mislim da je njihova snaga u kolektivu. Prednost je na našoj strani, ubeđen sam da smo kvalitetniji i da ćemo snagu potvrditi na parketu – istakao je prvi centar Španije.

Koliko je opravdan optimizam igrača reprezentacije Španije saznaćemo u sredu od 17.00 (RTS). Svetski i evropski šampioni jesu favoriti. Od 2002. i Svetskog prvenstva u Indijanapolisu Srbija je u međusobnim duelima samo jednom trijumfovala, tako da je red da Špance rane u trenutku kada se najmanje nadaju.

Paunić: Vreme radi za nas

– Selekcija Španije polako stari, dok mi dolazimo u najbolje igračke godine. Mislim da nismo mogli da dobijemo težeg protivnika u četvrtfinalu. Ipak, ubeđen sam da se i sa njima možemo nadmetati. Oni su u Tursku došli bez Paula Gasola, njihovog najboljeg košarkaša, što nam uliva dodatnu nadu u konačan uspeh. Igraju veoma jako u odbrani uz brojne kontranapade. Daćemo maksimum, uz dogovor u svlačionici i frenetičnu odbranu, možemo iznenaditi sve u otadžbini – apostrofirao je Ivan Paunić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari