U golubačkom kraju prava je jagma za cvetovima zove koje domaćice koriste za pravljenje domaćeg soka ili čaja. Zovin čaj se preporučuje, pre svega, u lečenju bolesti kod kojih je pojačano znojenje. S obzirom da mladi izdanci i listovi zove sadrže supstancu koja deluje na smanjenje povećanog šećera u krvi, to se čaj od mladih listova preporučuje i kao pomoćno, odnosno dopunsko dijeto-terapijsko sredstvo u lečenju šećerne bolesti.

– Zato se napitak od zove u ovom kraju sve više koristi kao prirodni lek u 80 odsto porodica. U mojoj porodici je čaj od zove na prvom mestu i on se pravi sa 40 cvetova, dvadesetak limuntusa i 3,5 kilograma šećera. Od ove smese, koja stoji 48 sati, dobije se 15 kilograma gustog zovinog soka – kaže domaćica Milanka Ilić iz Golupca.

Prema njenim rečima, proizvede se više od pet tona domaćeg čaja ili soka od zove, koja se ubraja među najstarije lekovite biljke kod nas. „Zova je kao lekovita biljka toliko cenjena u narodu da postoji i izreka, po kojoj „svako ko se nađe pred zovom, treba da joj se iz poštovanja pokloni i skine kapu“, kaže Milanka.

U Engleskoj se od zovinih bobica prave sosovi, a u nekim zemljama se peče rakija ili se koristi za bojenje vina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari