Okružni sud u Valjevu rešio je do sada polovinu od 46 zahteva za rehabilitaciju političkih osuđenika posle Drugog svetskog rata, potvrđeno je juče agenciji Beta u tom sudu. Veće tog suda, kome je predsedavao sudija Mitar Đenisić, donelo je 23. aprila nekoliko rešenja o rehabilitacijama.

Okružni sud u Valjevu rešio je do sada polovinu od 46 zahteva za rehabilitaciju političkih osuđenika posle Drugog svetskog rata, potvrđeno je juče agenciji Beta u tom sudu. Veće tog suda, kome je predsedavao sudija Mitar Đenisić, donelo je 23. aprila nekoliko rešenja o rehabilitacijama. Rehabilitovani su valjevski fotografi Milka i Božidar Antić, Petar Savatić iz Belotića kod Osečine i Stanislav Kosanić iz Stublenice kod Uba. Rehabilitovani su i Milutin Kvačanović iz Valjeva, Vlastimir Obradović iz Beloševca kod Valjeva, Sima Lukić iz Kožara kod Uba, te Velimir i Živan Stojčić iz Stublenice kod Uba.
Valjevski fotografi Antići su 8. maja 1945. osuđeni na robiju, Milka na sedam godina a Božidar na dve godine, na desetogodišnji gubitak građanskih prava i konfiskaciju celokupne imovine.
Velimira i njegovog sina Živana Stojčića iz Stublenice je preki sud Tamnavskog partizanskog odreda, 15. septembra 1941, bez suđenja osudio na streljanje, a kazna je odmah izvršena u selu Banjani, kod Uba.
Kafedžija Milutin Kvačanović iz Valjeva streljan je 1946. jer je „sarađivao sa Nemcima i držao javni lokal za nemačku vojsku“, a konfiskovana mu je celokupna imovina.
Vlastimira Obradovića iz Beloševca je Vojni sud Četvrte divizije, 16. marta 1946. osudio na 12 godina zatvora sa prinudnim radom i pet godina gubitka građanskih prava sem roditeljstva, pa je on sedam godina robijao u Sremskoj Mitrovici. Terećen je zbog toga što je navodno organizovao četničku kurirsku službu za vezu sa Nikolom Kalabićem, Beogradom i zapadnom Srbijom.
Simu Lukića iz Kožara je 1945. „na nepoznatoj lokaciji“ ubila tadašnja komunistička vlast, a potom je „proturena vest“ da je on pobegao u inostranstvo.
Stanislav Kosanić iz Stublenice je 1949. osuđen na tri godine robije i konfiskaciju imovine zbog „nedozvoljene špekulacije“.
Petru Savatiću iz Belotića je smrtna kazna iz 1945. zamenjena sa 20 godina robije i prinudnog rada zbog toga što je „pustio 15 četnika, koje je čuvao, da pobegnu“. Docnije mu je kazna smanjena na 15 godina zatvora iz kojeg je izišao 1960.
S obzirom na to da niko od njih nije živ zahteve za rehabilitaciju podnela je rodbina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari