Sa istražnog procesa o zločinima u Mesnoj zajednici Bukovica u pljevaljskoj opštini, tokom 1992. i 1993. godine treba skinuti obeležje službene tajne i ispitati komandnu odgovornost u vojsci i policiji, smatraju u Nansen dijalog centru (NDC).

Ova nevladina organizacija ocenjuje da su istražni organi i tužilaštvo napravili puno grešaka u dosadašnjem toku istrage. U izveštaju NDC, na temu „Aktivnosti državnih organa u slučaju Bukovica“ navodi se da niko iz komandnog kadra vojske i policije nije za sada obuhvaćen istragom, te da je od juna ove godine istraga praktično obustavljena.

– Do tada je saslušano oko trideset pet osoba, svedoka, žrtava i sedam optuženih. Trenutni zastoj je nastao zbog poteškoća u obezbeđivanju svedočenja lica koji žive u Bosni i Hercegovini, navodi se u izveštaju. Prema saznanjima NDC, istraga i saslušanje svedoka iz BiH, neće početi pre 2009. godine.

„Nijednom od osumnjičenih pri tome nije određen pritvor, za razliku od Kaluđerskog laza i slučaja Morinj, druga dva zločina koja su se dogodila na tlu Crne Gore“, dodaje se u izveštaju.

– Veliki protok vremena od petnaest godina, takođe, uticao je da su se zaboravili pojedini detalji, ali i da su nestali materijalni dokazi za pojedine slučajeve. Iskazi svedoka u velikom stepenu potvrđuju istinitost sumnji tužilaštva – navodi se u izveštaju. Dodaje se da su iskazi osumnjičenih i njihova štura odbacivanja krivice, koja ne upućuju na druge izvršioce, a što oni takođe objašnjavaju velikim protokom vremena, nedovoljni za objektivno ocenjivanje. Bukovicu, tvrde u toj organizaciji, kao prostor od više od 100 kvadratnih metara, nije moglo da etnički očisti nekoliko pojedinaca. Osim što je potrebno skinuti obeležje službene tajne sa istražnog procesa, ispitati komandnu odgovornost u vojsci i policiji, u NDC-u, navode da je potrebno intenzivirati istragu ispitivanjem svih svedoka, a preporučuju i određivanje pritvora osobama za koje postoji osnovana sumnja da su učestvovali u bukovičkim zločinima.

Više tužilaštvo u Bijelom Polju u decembru 2007. pokrenulo je istragu protiv sedam osoba, zbog sumnje da su izvršili masovni zločin u pljevaljskoj Bukovici 1992. i 1993.godine. Istraga u bjelopoljskom Višem sudu sprovodi se protiv bivših pripadnika rezervnog sastava policije Branimira – Bana Borovića i Slaviše Svrkote, kao i pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije Radiše i Radmila Đukovića, Slobodana Cvetkovića, Milorada Brkovića i Đoka Gogića. U Bukovici je, tokom 1992 i 1993. godine, osam Bošnjaka ubijeno, stotinu kuća je popaljeno, uništene su dve džamije, a nekoliko stotina građana Crne Gore islamske veroispovjesti je proterano. Istraga u bjelopoljskom Višem sudu je odmah nakon otvaranja proglašena službenom tajnom, a nakon što je istražni sudija Milan Smolovićza pola godine obavio istražne radnje Više tužilaštvo je zatražilo dopunu istrage koja je zvanično u toku i koju i dalje vodi isti istražni sudija.

 

Pozitivni iskoraci

– Kao pozitivan iskorak, NDC navodi, formiranje Komisije za obnovu Bukovice na čijem je čelu predsjednik Crne Gore Filip Vujanovići izgradnju puta do mesnog centra Bukovice Kovačevića. „Fond od 4,5 miliona evra koji bi se po predračunu trebalo uložiti u bukovičku infrastrukturu ohrabrujuća je inicijativa. Pola miliona većuloženih sredstava za izgradnju puta do mjesnog centra Kovačevići prvi je i važan korak kako bi se poboljšalo život onima koji su većnastanjeni u Bukovici“, navedeno je u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari