Umesto kombija za decu škola kupila dačiju, direktorka tvrdi da bi se deca i u kombiju vozila u više tura 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Umesto školskog kombija u tavankutsku osnovnu školu stigla je dačija. I tu počinje zaplet. Roditelji učenika koji su prikupljali novac za školski kombi ubeđeni su da su prevareni. Kako je kombi postao dačija i ko će se u njoj voziti?

Dinar po dinar – što iz džepa roditelja, što od donacija – prikupljali su u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Tavankutu za novo školsko vozilo, prenosi N1.

„Deca su učestvovala u raznim akcijama, prodavali su neke svoje proizvode. Roditelji su imali mogućnost da u kutiju na kojoj je nacrtan školski kombi uplaćuju donacije dve do tri godine. Međutim, od školskog kombija došli smo do jednog običnog putničkog vozila“, kaže Nataša Grgorčić iz „Mreže građana Srbije“.

Umesto kombija za prevoz dece, stigla je nova dačija. Roditelji za to saznaju na fejsbuk nalogu škole, u objavi koja je istog dana obrisana.

Roditelji su razočarani i ogorčeni zbog nove školske dačije, a zbog straha da će njihova deca imati problema ukoliko se budu medijski eksponirali, nisu želeli da stanu pred kamere.

U međuvremenu, subotička opozicija apeluje na tužilaštvo da preispita slučaj.

„Taj automobil očigledno nije namenjen za transport dece, pa se postavlja pitanje da li je direktorici važniji njen komfor i komoditet ili je važniji interes dece za koji je plaćena da brine“, navodi Ivan Rakić iz SSP.

Direktorka škole odgovara da se u dačiji neće voziti ona, već deca. Za automobil, umesto kombija, odlučili su se, tvrdi, zbog cene.

„Planirano je bilo da kupimo kombi 8+1, kako godinama nismo uspeli prikupiti ni trećinu sredstava, rešili smo da kupimo dačiju 7, i krenuli smo u potragu za donatorima. Škola je pronašla donatore koji su dali većinu sredstava“, kaže direktorka osnovne škole „Matija Gubec“ Stanislava Stantić Prćić.

Priznaje da je njen propust što roditelji o tome nisu obavešteni.

„Moguće da je promaklo meni ili nekom drugom da detaljno objasni, ali uvek je važna dobra namera“, ističe direktorka škole.

„Roditelji smatraju, da pošto nisu dobili obrazloženje od menadžmenta, da je u pitanju obmana ili prevara“, objašnjava Nataša Grgorčić iz „Mreža građana Srbije“.

Ni jedno ni drugo, tvrdi direktorka i obećava da će dačijom đaci putovati na takmičenja, izlete i na radionice, a da bi se i u kombiju vozili u više tura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari