SKOJ oblepio Trg Nikole Pašića, imaju poklon i za Šapića (FOTO) 1Foto: SKOJ

U okviru kampanje da se najmlađem trgu u Beogradu vrati izvorno ime Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) štampao je nalepnice sa natpisom Trg Marksa i Engelsa koje će, između ostalog, biti i uručene gradonačelniku Aleksandru Šapiću. Nalepnice treba da budu podstrek za gradonačelnika Šapića da počne da izučava delo Marksa i Engelsa i uvidi zašto najlepši trg u Beogradu treba da nosi ime te dvojice velikana, saopštio je SKOJ.

SKOJ će takođe nadležnima u Skupštini grada Beograda uputiti zvaničan zahtev da se Trgu Marksa i Engelsa vrati njegov izvorni naziv „kao i da se sa te površine izmesti kičasti spomenik Nikole Pašića“.

Kako kažu, ne postoji nijedan opravdan razlog da trg sagrađen 1953. godine nosi sadašnje ime, Trg Nikole Pašića.

„Reč je o prostoru na kome se nalazi Dom sindikata, održavaju prvomajske i druge sindikalne i radničke manifestacije, a trg je na tom mestu postavljen u vreme socijalističke izgradnje Beograda, i shodno tome trebalo bi da ponosno nosi ime klasika naučnog socijalizma Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Takođe, na njemu nema šta da traži spomenik korumpiranom i antinarodnom političaru Nikoli Pašiću koji uzgred nije dostojan da njegova bista bude postavljena u bilo kom drugom delu Beograda i Srbije“, navodi SKOJ.

SKOJ oblepio Trg Nikole Pašića, imaju poklon i za Šapića (FOTO) 2
Foto: SKOJ

Kada je reč o takozvanoj rekonstrukciji najmlađeg trga u Beogradu, SKOJ ističe da se u praksi potpuno menjanju originalne zamisli kako Trg Marksa i Engelsa treba da izgleda za šta će se bahato i nepotrebno potrošiti čak 700 miliona dinara.

„Cilj je da se izbriše kulturno nasleđe nastalo u periodu socijalističkog društvenog uređenja u našoj zemlji i zameni bizarnim i skaradnim rešenjima uz nenamensko trošenje novčanih sredstva Beograđana. Umesto u izgradnju potpuno novog trga taj novac je mogao da se iskoristi za rešavanje nagomilanih problema socijalno ugroženih stanovnika Beograda kao i za izgradnju jeftinih stanova za radničku klasu i omladinu“, navodi se u saoštenju.

SKOJ zahteva od nadležnih da odustanu od sulude ideje da jedna od najvećih fontana u Srbiji ostane bez svog prepoznatljivog vrela. Aktuelni izgled fontane je dobro i ispravno osmišljen i nema potrebe za bilo kakvim promenama, dodaju.

Jedino što je na Trgu Marksa i Engelsa suvišno je spomenik Nikoli Pašiću kome tu mesto nije.

SKOJ oblepio Trg Nikole Pašića, imaju poklon i za Šapića (FOTO) 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari