SKOJ: Park nazvati po Dušanu Jovanoviću 1Foto: SDP

Predstavnici Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u susret obeležavanja godišnjice smrti Dušana Jovanovića su predali u pisanoj formi nadležnima u Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda inicijativu o donošenju odluke da zelena površina kod Mitićeve rupe na beogradskom trgu Slavija zvanično ponese naziv „Park Dušana Jovanovića“, po tragično stradalom romskog dečaku koga su ubili rasisti.

 Dušana Jovanovića su 18. oktobra 1997. godine ubila dvojica neonacista skinhedsa. Oni su ga, dok je išao do obližnje prodavnice da kupi sok, u Beogradskoj ulici presreli, oborili na zemlju, i šutirali do smrti. Neonacisti su dečaka udarali cokulama u glavu, ali i komadom oluka koji su odvalili.

Zbog ubistva dečaka romske nacionalnosti na kaznu od 10 godina maloletničkog zatvora osuđeni su tada sedamnaestogodišnji Milan Čujić i Ištvan Fendrik iz Zemuna. Ovi zločinci su, umesto 19. oktobra 2007, posebnim rešenjem Okružnog suda u Beogradu uslovno pušteni na slobodu u aprilu 2004.

Savez komunističke omladine Jugoslavije smatra da park na Slaviji treba da nosi ime Dušana Jovanovića, kako bi mu se na taj način odala zaslužena počast i istovremeno izrazila osuda rasizma, fašizma i ksenofobije.

Danas u vremenu povampirenja i rehabilitacije fašizma celo društvo mora da digne glas, kako nam se užasi iz dvadesetog veka, ali i zločini poput ubistva Dušana Jovanovića ne bi ponovili.

Pored isticanja ove inicijative SKOJ će se kao i do sad žestoko suprotstavljati svakom obliku propagiranja nacionalne i rasne mržnje i predrasuda i insistirati na zabrani svih neofašističkih organizacija aktivnih na našim prostorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari