SKOJ protestovao zahtevajući da se Grobnica narodnih heroja pokrije kamerama 1Oskrnavljena Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu Foto: SKOJ

U poslednje četiri godine Grobnica narodnih heroja nalazi se pod konstantnim napadima klerofašista i neonacista, a nažalost samo jedan počinilac tih bezumnih, gnusnih i podlih nedela do danas je pronađen i procesuiran, saopštio je Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

SKOJ je zbog tih, kako su naveli, drskih ataka u više navrata u pisanoj formi kontaktirao Javno preduzeće „Beogradska tvrđava“ ali se rukovodstvo te ustanove nijednom nije udostojilo da odgovori na dopise u kojima je traženo da se ugrade kamere koje bi snimale Grobnicu narodnih heroja, a u međuvremenu da se postavi stalni čuvar na tom mestu.

“Shodno tome, SKOJ poslovodstvo JP ‘Beogradska tvrđava’ smatra najvećim krivcem što se sramni napadi na Grobnicu narodnih heroja nesmetano nastavljaju”, naveli su iz SKOJ-a.

Stoga, Savez komunističke omladine Jugoslavije je organizovao protest ispred „Zavoda za zaštitu spomenika“ na Kalemegdanu, kako bi ta institucija izvršila pritisak na JP “Beogradska tvrđava” da u najkraćem roku instalira kamere koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja 24 sata dnevno „kako se gnusni čin koji su počinili desničarski vandali više nikada ne bi ponovio“.

Oni isto tako, zahtevaju da se odredi čuvar koji bi danonoćno pazio na Grobnicu narodnih heroja. U slučaju da JP “Beogradska tvrđava” ne raspolaže potrebnim sredstvima za instaliranje kamera koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja, kako dodaju u saopštenju, očekuju od Zavoda za zaštitu spomenika da kao nadležna institucija zatraži dodatna sredstva iz budžeta za te svrhe.

„U nadi da će naši zahtevi biti prihvaćeni kao i da ćemo dobiti odgovor na postavljeno pitanje u vezi istrage o srknavljenju Grobnice narodnih heroja obaveštavamo javnost da SKOJ neće odustati od svojih zahteva i trudiće se da oni budu usvojeni korišćenjem svih legalnih sredstava koja našem Savezu stoje na raspolaganju“, zaključuje se u saopštenju.

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu nalazi se na šetalištu pod bedemom Beogradske tvrđave. Izgrađena je 1948. godine, a od 1983. godine ima status spomenika kultura. U njoj su sahranjeni član Politbirao SK KPJ Ivan Milutinović, sekretar CK SKOJ-a Ivo Lola Ribar, kao i narodni heroji Đuro Đaković i Moše Pijade. Na grobnici se nalazi natpis „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari