SKOJ: U Zemunu održan skup podrške narodu Palestine (FOTO) 1Foto: SKOJ

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) je zajedno sa palestinskom dijasporom u Srbiji, organizovao Skup podrške narodu Palestine kao deo Međunarodnog dana akcije solidarnosti sa stanovnicima Gaze i palestinskim zatvorenicima u Izraelu.

Skup je održan u subotu na Letnjoj pozornici na Zemunskom keju.

Na samom skupu se obratio prvi sekretar SKOJ-a Miloš Karavezić, koji je istakao da u cionističkim zločinima najviše stradaju civili – žene i deca.

SKOJ: U Zemunu održan skup podrške narodu Palestine (FOTO) 2
Foto: SKOJ

Obratio se i ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Al Namura koji je napomenuo da zločini nad palestinskim narodom permanentno traju od 1948. godine do danas, a da svoj najužasniji oblik poprimaju sa poslednjom cionističkom invazijom u Gazi.

On je istakao da Netjenjahu i cionističko rukovodstvo moraju odgovarati pred Međunarodnim sudom pravde za svoje ratne zločine.

Odbornik iz Skupštine gradske opštine Zemun i izvršni sekretar NKPJ Aleksandar Đenić istako je da je pitanje Palestine pitanje humaniteta i da samo danas nije uz narod Palestine onaj koji nema srce.

SKOJ: U Zemunu održan skup podrške narodu Palestine (FOTO) 3
Foto: SKOJ

Na skupu je govorio i predsednik Generalne unije palestinskih studenata u Srbiji Abdul Kader Sabah, kome je 54 članova familije poginulo od strane cionističke agresije, a poslednji govornik je bio Vukašin Žunić sekretar Studentskog fronta koji je istakao da se studenti iz Srbije solidarišu sa pelstinskim kolegama i da je Studentski front na filozofskom fakultetu pokrenuo inicijativu da ta institucija osudi genocid u Gazi.

Međunarodnom akcijom solidarnosti sa narodom Palestine, NKPJ i SKOJ i palestinska dijaspora su obeležili „300 dana od početka invazije i genocida koji Izrael vrši nad stanovnicima pojasa Gaze“.

Učesnici skupa su uzvikivali parole „From the river to the see, Palestine will be free“, „Free Palestine“ i „Kosovo je Srbija – Palestina država“.

„Do sada je od strane cionista, koji redovno gađaju stambene zgrade, škole, bolnice, džamije i crkve, masakrirano više od 39.000 ljudi, od čega preko polovine čine žene i deca. Stanovnici okupirane Zapadne obale takođe nisu pošteđeni svakodnevne torture izraelskih vlasti i doseljenika, a preko 9.000 nevinih ljudi, uključujući i 300 žena i 635 maloletnika, nalaze se u izraelskim zatvorima“, navodi se u saopštenju.

Kako su istakli, „cionistički režim Benjamina Netanjahua, pored genocida nad Palestincima, želi da u ratni sukob uvuče celokupni region Bliskog istoka“.

SKOJ: U Zemunu održan skup podrške narodu Palestine (FOTO) 4
Foto: SKOJ

„Izraelska vojska svakodnevno vrši provokacije i izaziva sukobe sa Libanom, Jemenom, Sirijom i Iranom. Izrael na ovaj način pokušava da isprovocira širi rat i da u isti uvuče svoje imperijalističke saveznike, na čelu sa Sjedinjenim američkim državama. Takozvana ‘međunarodna zajednica’, odnosno zemlje koje pripadaju imperijalističkom bloku, uporno odbijaju da osude zločine Izraela, jednog od svojih satelita. Isti režimi koji podržavaju sramnu Rezoluciju UN-a o (lažnom) genocidu u Srebrenici, odbijaju da osude stvarni genocid koji se danas dešava u Gazi“, piše u saopštenju povodom održanog protesta.

Građani Zemuna, pobratimske opštine sa palestinskom Ramalom su se solidarisali sa Palestinom i na taj način su digli glas protiv zločina koje čini Izrael i njegovi nalogodavci na čelu sa SAD-om.

„Srpski i palestinski narod održavaju višedecenijsko prijateljstvo i zajedno pružaju otpor imperijalizmu, i stoga je poslata snažna poruka iz Zemuna protiv genocida nad narodom Gaze“, zaključuju iz SKOJ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari