Nevladina organizacija „Bonum“ iz Pljevalja, u okviru omladinskog dijalog kluba realizuje neformalno obrazovanje četvrte generacije učenika srednjih škola iz Pljevalja u „Školi demokratije i ljudskih prava“. Projekat je prodržala Komisija Vlade Republike Crne Gore iz dijela prihoda od igara na sreću, a realizuje se uz podršku Ministarstva prosvjete.

Školu, koja traje četiri mjeseca, pohađa 40 učenika Srednje stručne škole i Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Predavači su profesori, pravnici, novinari, političari i javne ličnosti iz Pljevalja i Podgorice. Cilj projekta je da mlade ljude pripremi na život u slobodnom društvu, za koji će svjesno imati odgovornost i koji će voditi u duhu razumevanja, mira, tolerancije, jednakosti polova i prijateljstva među svim narodima.

– Ono što bi polaznici škole trebalo da razumeju je shvatanje da je jednaka sloboda za sve građane stalan zahtjev demokratije. Sloboda pri tome nije ništa apstraktno, nego znači konkretnu slobodu ličnog uređenja života, slobodu religije i svijesti. Sloboda izbora zanimanja, slobodna mogućnost uređenja privatnog života, slobodno raspolaganje sopstvenom imovinom, sloboda i nepovredivost stana, sloboda poštanskog i telefonskog saobraćaja, ističe Ruždija Strujić, predsjednik NVO „Bonum“. „Sloboda znači i osiguranje pred samovoljno provedenim hapšenjem i garanciju državno-pravnog postupka pred sudom, kao i kontrolu informacija koje država prikuplja o pojedincu. Ovdje spadaju i pravo na slobodno izražavanje mišljenja, sloboda štampe, sloboda okupljanja i udruživanja, pravo na jednako učešće u političkom obrazovanju u određenoj zajednici. Jezgro ovih sloboda, dostojanstvo čovjeka, ne daje država svakom pojedincu, nego ga garantuje i priznaje kao neotuđivo i nepovredivo pravo“, dodaje Strujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari