Donacijom Evropske agencije za rekonstrukciju stručna škola Uroš Predić u Zrenjaninu dobila je mini-mlekaru, a pogon je za početak smešten u adaptiran prostor koji je opremljen sredstvima same škole.
Ipak, kako naglašavaju u samoj školi, za mini-mlekaru potrebno je obezbediti novi objekat, pa je povodom svega zatražena pomoć pokrajinskih službi.

Donacijom Evropske agencije za rekonstrukciju stručna škola Uroš Predić u Zrenjaninu dobila je mini-mlekaru, a pogon je za početak smešten u adaptiran prostor koji je opremljen sredstvima same škole.
Ipak, kako naglašavaju u samoj školi, za mini-mlekaru potrebno je obezbediti novi objekat, pa je povodom svega zatražena pomoć pokrajinskih službi. Sekretarijat poljoprivrede donirao je školi Uroš Predić 250.000 dinara.
– Ovaj projekat podržaćemo do kraja i očekujemo da se uključi i opštinska vlast u Zrenjaninu. Donacija je namenjena izradi projekta za zgradu gde bi bila smeštena mini-mlekara, a kada se završi propjektna dokumentacija znaćemo koliko je sredstava potrebno za ceo ovaj posao – ističe Danijel Petrović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.
Prema njegovim rečima, zgrada bi koštala nekoliko miliona dinara, predstoji raspisivanje tendera za izvođače radova. Prema rečima direktora škole Uroš Predić Jugoslava Bogdanovića, jedna grupa je već na obuci u Pirotu za rad u mlekari.
– Uskoro će početi obuka prehrambenih profila na našim smerovima, ali ćemo držati nastavu i za odrasle, u saradnji sa zrenjaninskom mlekarom. Očekujemo da nam se jave farmeri, a sem toga povezaćemo se sa Poljoprivrednom školom od koje ćemo preuzimati sirovinu. Pogon mini-mlekare je visoke tehnologije i biće pravi izazov preneti nova znanja učesnicima obuke. Očekujemo da bi zgrada za novu mlekaru bila gotova do jeseni. Reč je objektu od 200 kvadratnih metara – ističe Bogdanović.
Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola Uroš Predić iz Zrenjanina uključena je od 2003. godine u program reforme srednjeg stručnog obrazovanja, koje je u sardanji sa pokrajinskim službama i Evropskom unijom pokrenulo ministarstvoáobrazovanja Srbije. Podizanjem zgrade za mini mlekaru, u dvorištu škole, stvaraju se uslovi za obuku ne samo učenika već i odraslih. Kapacitet prerade biće 1.000 litara mleka dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari