Poljoprivredna škola sa domom učenika „Sonja Marinković“ u Požarevcu, počela je sa izradom zdravih, organskih proizvoda, a za početak to su džem od šljive i cvekle i sok od aronije.
Proizvodi od voća su pasterizovani, potpuno prirodni i bez dodatka konzervansa. Matični sok od isceđene aronije proizveden je bez dodatka šećera, drugih zaslađivača i vode. Osnovni sastojci džema cvekle su voda, so, šećer i sirćetna kiselina, a od šljiva šećer i limunska kiselina.
„Ovi proizvodi delo su naših učenika prehrambene struke i potpuno su prirodni, bez dodatka konzervansa. Njihovu prezentaciju osmislili su i realizuju učenici završnog razreda, u okviru predmeta Preduzetništvo. Ovaj predmet izučavaju svi maturanti, bez obzira na usmerenje, jer im može biti od velike koristi u budućem poslu“, kazala nam je Maglena Mirković, profesorka preduzetništva.
Za moto promocije organskih proizvoda Poljoprivredne škole, uzeta je jedna Hipokratova rečenica „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a tvoj lek neka bude tvoja hrana“, jer se radi radi o hrani bez hemijskih dodataka. Plodovi aronije nabavljeni su od uzgajivača, a cveklu i šljive učenici sami gaje na školskoj ekonomiji. Oni brinu i o cveću i lekovitim biljkama, o kravama, ovcama i svinjama, a imaju i pekaru. Deo proizvoda prodaju, a deo prosleđuju školskom internatu na Tulbi.
Cena tegle džema od šljiva od 800 grama iznosi 250 dinara, a u poklon- kutiji 270. Pasterizovana cvekla je 80 i 100, a sok od aronije 600 dinara. U Poljoprivrednoj školi planiraju da prošire asortiman organskim proizvodima i od drugih vrsta voća i povrća.Cene
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.