U Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Požarevcu, intoniranjem svečane pesme posvećene Dositeju, u izvođenju Velikog hora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, započela je proslava 278 rođendana jedne od obrazovnih ustanova sa najbogatijom tradicijom u Srbiji koja je čak starija od Sjedinjenih Američkih Država! Time su privedene kraju manifestacije pod nazivom „Dositejevi dani“ koje su učenici i nastavnici organizovali tokom cele protekle sedmice.


Osnovna škola „Dositej Obradović“ najstarija škola u požarevačkom kraju. Zgrada se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture. Počela je da „živi“ davne 1733. godine u jednoj učionici zemljenog poda, sa trideset učenika i jednim pastirom – učiteljem, Pavlom Mešterom. Od tada, pa sve do danas, u ovoj zgradi, nastavu su obavljale Učiteljska škola, Viša gimnazija i osnovna škola. Škole se naročito otvaraju krajem 1807. godine, kada je za direktora svih škola izabran Dositej Obradović, hodočasnik i prosvetitelj. On je prvi upravnik Velike škole, preteče Beogradskog univerziteta. Popečiteljstvo prosveštenija, odnosno, Ministarstvo prosvete, na čelu sa Dositejem Obradovićem, 1811. godine donosi prvi školski propis.

Povodom obeležavanja 250 godina rada i postojanja, 1983. godine štampa se i izdaje prva monografija škole. Godinu dana kasnije, ukazom Predsedništva SFRJ, za postignute uspehe u osnovnom obrazovanju i vaspitanju mladih generacija, kao i za doprinos širenju prosvete i kulture, OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu, odlikovana je Ordenom rada sa crvenom zastavom. Takođe, ova obrazovna ustanova, dobitnik je i Vukove nagrade.

Iz godine u godinu škola se menjala, prolazila je dug put, i svojim radom i ostvarenim rezultatima, ostavila duboke tragove, ne samo u Požarevcu, već i šire. Danas, OŠ „Dositej Obradović“ pohađa više od 1.000 učenika raspoređenih u 45 odeljenja, a nastava se odvija u dve smene. Škola sa tradicijom dugom 278 godina, poseduje stručan nastavni kadar, koji svakodnevno doprinosi kvalitetu nastavnih aktivnosti. Zaposleni teže da kroz partnerski odnos nastavnika, učenika i roditelja, koriščenjem savremenih metoda i sredstava, stvore privlačnu i efikasnu obrazovnu ustanovu, u kojoj će deca imati uslove za pravilan razvoj.

Centaralnoj svečanosti povodom obeležavanaj Dana škole, pored nastavnika, učenika i njihovih roditelja, prisustvovao je i veliki broj prijatelja i saradnika škole, a ispred lokalne samouprave, zamenica gradonačelnika, Vukica Vasić, zamenica predsednika Skupštine grada, Violeta Tomić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Radomir Mihajlović, direktori škola, javnih preduzeća, ustanova…

U pozdravnoj reči, direktor škole Branislav Stojanović, podsetio je na brojne uspehe koje su učenici ostvarili zajedno sa svojim nastavnicima, na gradskim, okružnim i republičkim takmičenjima: – Osnovna škola „Dositej Obradović“ danas slavi 278 rođendan. Tradicijom,koju ova obrazovna ustanova poseduje, nemože se pohvaliti baš svaki grad… Za ovu priliku, učenici i nastavnici škole, omogučili su nam da pogledamo zbirku slajdova koji će se smenjivati na platnu, a pomoću kojih ćemo sagledati rezultate postignute između dva rođendana koji nisu mali, rekao je Stojanović. Osnovna škola „Dositej Obradović“ prva je obrazovna ustanova u Braničevskom okrugu, koja je uvela celodnevnu nastavu. Za pohvalu je i dobro opremljen informatički kabinet, koji pomaže u sticanju novih znanja. „Dositejci“ su jedini predstavnici iz ovog regiona, koji su učestvovali an Festivalu nauke u Nišu. Ova škola, ogromnu podršku pružila je stradaloj deci u Japanu. Između dva rođendana, po drugi put, u školi su organizovane „Naučne čarolije“ a, kao i svake godine, učenici su učestvovali na Festivalu mladih“.

Na svečanoj akademiji, u znak zahvalnosti za ostvarene uspešne rezultate na republičkim takmičenjima, direktor je pohvalio jedan broj profesora: Ivanu Stojanović, Snežu Milosavljević, Žaklinu Redić, Mirjanu Živojinović, Vojku Milovanović, Grozdanu Pašajlić, Slađu Ilić i Mranku Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari