Uprkos činjenici da Pančevo ima bogatu industrijsku tradiciju, srednje škole nemaju profile prilagođene potrebama tržišta, pa se dešava da u određenim granama industrije i privrede nemaju odgovarajuće kadrove.

Gradonačelnica ovog banatskog mesta Vesna Martinović na javnoj tribini „Elementi reforme obrazovanja kao podrška privrednom razvoju u Južnobanatskom okrugu“, održane u Gradskoj kući, istakla je da škole ne mogu same da reše problem, pa je potrebno da se u taj posao zajednički uključe svi zainteresovani faktori, počevši od Vlade Srbije, resornog ministarstva, pokrajinskih vlasti, lokalne samouprave, obrazovnih institucija i samih privrednika. Gradonačelnica Martinović smatra da je reforma obrazovanja i njegovo usklađivanje sa potrebama tržišta rada strateški važan posao i jedan od najboljih načina za dugoročno rešavanje problema nezaposlenosti, posebno kod mladih.

Tribina u Pančevu okupila je veliki broj predstavnika društvenog i političkog života i pokrajinskih poslanika sa područja Banata, koji su razmenili informacije, mišljenja, predloge, znanja i iskustava i tako zajednički dali svoj doprinos poboljšanju uslova za obrazovanje kadrova koji odgovaraju potrebama tržišta rada na području Južnobanatskog okruga.

Ovo je druga u nizu tribina posvećenih reformi školovanja profila u skladu sa potrebama tržišta rada u Vojvodini, koju organizuje Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport Skupštine AP Vojvodine u saradnji sa lokalnim samoupravama u Pokrajini, a uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Predstavnica Misije OEBS Karin Vagner navela je da pokrajinske institucije od značaja već nekoliko godina unazad uspešno sarađuju na različitim projektima sa OEBS-om. U toj saradnji jedna od značajnijih aktivnosti koja je prepoznata je reforma obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada, kao podrška privrednom razvoju Vojvodine.

U protekle tri godine uspostavljena je i dobra saradnja Vlade Vojvodine sa novosadskim Univerzitetom u pogledu kreiranja upisne politike prilagođene zahtevima tržišta rada, te taj proces već daje dobre rezultate. Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport Skupštine Vojvodine Svetlana Lukić Petrović istakli su da ohrabruje činjenica da sada ima manje zainteresovanih studenata za zanimanja koja su suficitarna, a da se broj onih koji se upisuju na fakultete koji obrazuju deficitarna zanimanja povećao, što se pre svega odnosi na tehničku i mašinsku struku. Takođe, značajna mera za poboljšanje situacije jeste i davanje stipendija za obrazovanje deficitnih kadrova, kao i za deficitarna profesorska zanimanja.

Na tribini u Pančevu je podržana inicijativa da se nezaposlenim licima koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje godinu dana i duže, a koja odbiju ponuđen posao u struci, uskrate sve benificije koje im pripadaju kao nezaposlenima, zatim da se pozitivno ocenjuju aktivnosti usmerene na dopunsku obuku nastavnika u skladu sa savremenim zahtevima nastavnog procesa. Učesnici su zaključili da je potrebno da se sugeriše lokalnim samoupravama da se dodatno i sveobuhvatno informišu o potrebama domaćih i stranih poslodavaca na svom području, kako bi se evidentiralo i iniciralo otvaranje novih obrazovnih profila na lokalu ili u regionu, da se pruži podrška medijskoj promociji svih stručnih profila u cilju njihove afirmacije, kao i da se svi republički i pokrajinski poslanici i funkcioneri sa teritorije južnog Banata aktivno uključe u praćenje svih procesa donošenja zakonskih rešenja koja se odnose na obrazovanje i zapošljavanje, u cilju blagovremenog preduzimanja aktivnosti usmerenih na poboljšanje situacije u tim oblastima.

Edukativni centar

Početkom sledeće godine u planu je otvaranje pokrajinskog edukativnog centra za obuku nezaposlenih lica. – Otvaranje tog centra biće kapitalni događaj u Vojvodini koji će, nadam se, promeniti dosadašnju situaciju i ukazati na značaj znanja i usavršavanja prilikom zapošljavanja. To će ujedno biti i konkretan vid prelaska na sistem zapošljavanja u Evropskoj uniji koji se bazira na znanju, prekvalifikacijama, dokvalifikacijama i usmeravanju nezaposlenih u one oblasti gde su oni zaista potrebni – rekao je sekretar Vasin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari