Škole širom Srbije u trci za budućnost: Mejkers lab konkurs ulazi u finalnu fazu 1Foto: Miloš D. Živojinović

Više od 80 srednjih škola iz 50 mesta širom Srbije već je izrazilo interesovanje za Mejkers labove. Rok za prijavu na konkurs traje do 1. oktobra, a u planu je i otvaranje novih labova u 11 gradova širom zemlje do kraja godine…Ovaj projekat, koji do sada broji 14 otvorenih labova, nastavlja da transformiše obrazovni pejzaž Srbije, pružajući učenicima i nastavnicima priliku da istražuju savremene tehnologije, inovativne metode učenja.

Novi prostori za nove generacije

Od svog pokretanja, Mejkers labovi postaju sinonim za kreativnost, inovaciju i učenje kroz iskustvo. Prvi Mejkers lab otvoren je u oktobru 2022. godine, a od tada ovi prostori za učenje i stvaranje postaju važna tačka u obrazovanju mladih širom zemlje. Do sada su ove laboratorije, koje pružaju učenicima priliku da istražuju, eksperimentišu i primenjuju svoje znanje na najmodernijoj opremi, otvorene u 14 srednjih škola. Trenutno je otvoren konkurs za nove škole različitih profila i traje do 1. oktobra.

„Izuzetno smo zadovoljni velikim interesovanjem koje su škole širom Srbije pokazale. Za sada, više od 80 škola iz više od 50 različitih mesta želi da dobije svoj Mejkers lab, što govori o tome kolika je potreba i želja za inovativnim obrazovnim prostorima prisutna u našoj zemlji. Ovaj rastući odziv nam daje dodatnu motivaciju da nastavimo sa širenjem mreže Mejkers labova, jer verujemo da će ove učionice budućnosti značajno doprineti razvoju veština i znanja potrebnih za uspeh u 21. veku,“ rekao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Do kraja oktobra ove godine, mreža Mejkers labova će se proširiti otvaranjem novih prostora u gradovima kao što su Pirot, Šabac, Kragujevac, Bajina Bašta, Gornji Milanovac, Novi Sad, Kraljevo, Bač, Svilajnac, Vršac i Žitorađa. Ove škole će se pridružiti mreži koja će već nakon oktobra da broji 25 inovativnih učionica.

Podrška i informisanje nastavnika

Kako bi se škole što bolje pripremile za uključivanje u ovu mrežu, biće organizovane online infosesije za sve zainteresovane škole. Poziv na infosesiju dobiće nastavnici ili timovi koji iskažu interesovanje za Mejkers lab popunjavanjem prijave na sajtu: https://mejkerslab.rs/prijavite-vasu-skolu/

Infosesije će se održavati putem video poziva u dva termina istog dana, omogućavajući nastavnicima iz obe smene da učestvuju. Tokom sesije, nastavnici će dobiti kratak uvod u proces izgradnje i opremanja Mejkers laba, kao i odgovore na često postavljana pitanja.

Ovaj projekat Grupe za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija, podržan je i od strane brojnih partnera iz privrede i obrazovanja, poput kompanija Henkel, Tarkett, Roma i Bosch. Ima za cilj da unapredi obrazovanje u Srbiji kroz povezivanje učenika sa savremenim tehnologijama i inovativnim pristupima učenju. Pored toga, Mejkers labovi omogućavaju nastavnicima da unaprede svoje metode rada, stvarajući okruženje koje podstiče kreativnost, kritičko razmišljanje i timski rad.

Budućnost obrazovanja u Srbiji

Mejkers labovi su više od običnih učionica – to su prostori gde se rađaju ideje, gde učenici postaju tvorci sopstvene budućnosti. Kako se bliži kraj roka za prijavu, ovaj konkurs predstavlja priliku da se škole uključe u ovu inicijativu i postanu deo mreže koja menja način na koji se uči i stvara u Srbiji.

Sa otvaranjem novih labova u oktobru, Srbija će dobiti ukupno 25 Mejkers labova, a rezultati konkursa u novembru pokazaće koje škole će se pridružiti ovoj mreži u narednim godinama. Kroz ovu inicijativu, obrazovanje se neprestano razvija, omogućavajući mladima da steknu znanja i veštine potrebne za uspeh u 21. veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari