Sutra počinje nova školska godina: Kada slede raspusti, praznici i matura? 1Devojčice u crvenom Foto: Z. S. M.

Za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji nova školska 2024/2025. godina počinje u ponedeljak, 2. septembra, a osim kratkoh predaha u novembru đaci će celo prvo polugodište provesti radno.

U našoj zemlji, podsetimo, važe dva kalendara obrazovno-vaspitnog rada: jedan donosi Pokrajina i on važi na teritoriji Vojvodine, a drugi Ministarstvo prosvete i on se odnosi na sve ostale učenike i škole u Srbiji.

Školskim kalendarom Ministarstva prosvete je predviđeno da se prvo polugodište završava se u petak, 27. decembra.

Drugo polugodište počinje u ponedeljak, 20. januara 2025. godine, a završava se u petak, 30. maja 2025. godine za učenike osmog razreda, odnosno u petak ,13. juna 2025. godine za đake od prvog do sedmog razreda.

Za maturante gimnazija drugo polugodište se završava se u petak, 23. maja 2025. godine, a za učenike III razreda trogodišnjeg i IV razreda četvorogodišnjih stručnih škola – u petak, 30. maja 2025. godine.

Svi ostali srednjoškolci sa nastavom završavaju u petak, 20. juna 2025. godine.

Raspusti

U toku školske godine osnovci i srednjoškolci će imati četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji.

Na jesenjem raspustu osnovci i srednjoškolci će biti dva dana – 11. i 12. novembra, s tim što je 11. novembar državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Zimski raspust počinje u ponedeljak, 30. decembra, a završava se u petak, 17. januara 2025. godine.

Na prolećnom raspustu učenici će biti od srede, 16. aprila 2025. godine, zaključno sa ponedeljkom, 21. aprilom 2025. godine.

Praznici

U školi se praznuju državni i verski praznici, u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji

U školi se praznuju i: 21. oktobar 2024. godine, kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu; 27. januar 2025. godine, Sveti Sava – Dan duhovnosti, školska slava; 22. april 2025. godine, kao Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu; 9. maj 2025. godine, kao Dan pobede i 28. jun 2025. godine, Vidovdan – spomen na Kosovsku bitku.

Sveti Sava i Vidovdan se praznuju radno, bez održavanja nastave, a Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u dane kada škola i inače ne radi.

U školi se obeležavaju i: 8. novembar 2024. godine, kao Dan prosvetnih radnika; 21. februar 2025. godine, kao Međunarodni dan maternjeg jezika; 10. april 2025. godine, kao dan sećanja na Dositeja Obradovića, velikog srpskog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete.

Nedelja od 5. do 9. maja 2025. godine se obeležava kao Nedelja sećanja i zajedništva, negovanje kulture sećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama – učenicima i mladima kroz primere dobre prakse realizovane tokom školske godine, razvoj i promocija humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade u dane verskih praznika, koji su detaljno navedeni u kalendaru.

Probni i završni ispiti

Naredna generacija učenika osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak, 21. marta i u subotu, 22. marta 2025. godine, a završni ispit u ponedeljak, 16. juna, u utorak, 17. juna i u sredu, 18. juna 2025. godine

Proba državne mature

U kalendaru obrazovno-vaspitnog rada za srednje škole utvrđeno je kada će učenici trećeg razreda polagati probnu državnu maturu.

Oni bi, podsetimo, prema važećim propisima trebalo da budu prva generacija za koju će državna matura biti obavezna na kraju srednjoškolskog obrazovanja.

Školski kalendar predviđa da se u nastavnoj nedelji od 2. do 6. juna 2025. godine, u srednjim školama se realizuju aktivnosti u vezi sa probnom maturom.

Učenici trećeg razreda obrazovnih programa i profila u četvorogodišnjem trajanju, polagaće probnu maturu – test iz matematike u ponedeljak, 2. juna 2025. godine.

Kako će se raditi u školama u Vojvodini?

U školama na području Vojvodine prvo polugodište se završava 23. decembra, a drugo počinje 14. januara 2025. godine.

Za učenike osmog razreda drugo polugodište se završava 30. maja, a za đake od prvog do sedmog razreda 13. juna.

Maturanti gimnazija sa nastavnom završavaju 23. maja, učenici završnih razreda trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 30. maja, a svi ostali srednjoškolci se raspuštaju 20. juna.

U toku školske godine učenici imaju jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust

Jesenji raspust počinje 11. novembra, a završava se 12. novembra.

Učenici će na zimskom raspustu biti od 24. decembra do 13. januara.

Prolećni raspust počinje 16. aprila i završava se 21. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari