Učenici Ekonomsko-trgovinske škole ovu školsku godinu završavaju na različitom lokacijama, jer je njihova školska zgrada od prošlog avgusta postala opasna po njihovu bezbednost. Usled ulegnuća međuspratne konstrukcije, 28. avgusta prošle godine građevinska inspekcija donela je rešenje o zabrani korišćenja zgrade.

Zbog toga su učenici celu školsku godinu nastavu pohađali u drugim zgradama: u OŠ «Dositej Obradović», Politehničkoj, Visokoj tehničkoj školi i zgradi SPS-a. Da bi se školska zgrada, podignuta još 1905. godine, rekonstruisala i ponovo počela sa radom, neophodno je najpre uraditi projekat njene sanacije.

Za finansiranje projekta škola je iz gradskog budžeta tražila 1,5 miliona, a dobila 300.000 dinara manju sumu. – Postojala je realna mogućnost da se na naš javni poziv niko ne odazove, zbog niske cene koju smo ponudili. Na sreću, prijavila se beogradska privatna firma «Sistem DC 90», koja projekat treba da uradi u roku od 50 dana – kaže Sibinka Živanović, v.d. direktora škole. Tek nakon izrade projekta, znaće se koliko je novca potrebno za sanaciju, a onda ga treba obezbediti iz gradskog budžeta.

– Da smo ranije dobili novac za projekat, koji smo tražili u decembru a odobren nam je tek u aprilu, on bi već bio gotov i preko leta bi krenuli radovi na sanaciji. Novac za samu sanaciju trebalo bi da se izdvoji tokom narednog rebalansa budžeta, najverovatnije u septembru mesecu – nada se direktorka. Zbog ovakve dinamike, izvesno je da će učenici i prvo polugodište naredne školske godine pohađati van svoje škole. U njoj se ne nalaze samo učionice, već i restoran u suturenu, koji su za praktičnu nastavu koristili učenici ugostiteljske struke, budući kuvari i konobari. Međutim, rešenjem građevinske inspekcije od prošlog avgusta, i on je zabranjen za korišćenje.

– Da bi naši učenici imali praktičnu nastavu, jer je ona neophodna u toku njihovog školovanja, Crveni krst stavio nam je na raspolaganje svoju kuhinju. Međutim, za vreme poplava bili su prebukirani, pa su nam tada u susret izašli u Sabornoj crkvi, jer u porti imaju objekat sa kuhinjom. Ovu uslugu oni su nam pružili potpuno besplatno, baš kao i prethodno Crveni krst, na čemu smo im veoma zahvalni – kaže direktorka. Pošto će problem obezbeđivanja restorana postojati i tokom dela naredne školske godine, direktorka se nada da će im grad ustupiti jedan od svojih lokala, kako bi se učenička praksa nesmetano odvijala.

Renoviranje

U školskom dvorištu, osim stare, nalazi se i nova školska zgrada, podinuta 1980. godine. U njoj su samo dva informatička kabineta, stolarska radionica i fiskulturna sala kojoj, takođe, treba renoviranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari