Školska slava Sveti Sava juče je, iz više razloga, posebno svečano proslavljena u Kragujevcu, u kojem se ove godine obeležavaju tri značajna nacionalno-obrazovna jubileja. Ovde je, podsetimo, 2008. godina proglašena Godinom prestoničkog nasleđa Kragujevca, kojom se obeležava 190 godina od proglašnja Kragujevca za prvu prestonicu moderne srpske države.

Školska slava Sveti Sava juče je, iz više razloga, posebno svečano proslavljena u Kragujevcu, u kojem se ove godine obeležavaju tri značajna nacionalno-obrazovna jubileja. Ovde je, podsetimo, 2008. godina proglašena Godinom prestoničkog nasleđa Kragujevca, kojom se obeležava 190 godina od proglašnja Kragujevca za prvu prestonicu moderne srpske države. Istovremeno, u Kragujevcu će ove godine biti obeleženo i 175 godina postojanja i rada Prve kragujevačke (i srpske) gimnazije i 17 godina od osnivanja Liceja u Kragujevcu, prve visokoškolske ustanove u Srbiji.
Prvoj kragujevačkoj gimanziji juče je na Svetosavskoj akademiji u beogradskom Centru „Sava“ dodeljena prestižna Svetosavska nagrada za doprinos te škole razvoju obrazovanja u Srbiji. Juče je naglašeno i da je prva proslava Svetog Save u Srbiji, davne 1840. godine, organizovana upravo u Kragujevcu, odnosno u Liceju i Gimnaziji, koji su u to doba bili smešteni u Gospodar Jevremovom konaku.
Svetosavske akademije juče su organizovane u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, kao i u svim ovdašnjim osnovnim i srednjim školama. Na svečanosti u rektoratu Univerziteta naglašeno je da će u okviru jubileja vezanog za prestoničko nasleđe Kragujevca, ove godine posebna pažnja biti posvećena obeležavanju 175 godina postojanja i rada Prve kragujevačke gimnazije, kao i činjenici da je u Kragujevcu pre 170 godina osnovan prvi licej.
Svečano je juče bilo u svim ovdašnjim obrazovnim ustanovama, ali je najsvečanije ipak bilo u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koja je jedan od ovogodišnjih laureata Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarsvo prosvete Srbije. Ovo visoko priznanje, ističe se obrazloženju, dodeljeno je „zbog tradicije, značaja i ugleda te škole, ali i zbog rezultata koje njeni učenici postižu“.
U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, u minulih 175 godina obrazovanje je steklao veliki broj najistaknutijih srpskih državnika, vojskovođa, naučnika i književnika, kao što su Jovan Ristić, Nikola Pašić, Radomir Putnik, Živojin Mišić i mnogi drugi.
Svečanim akademijama u Prvoj i Drugoj gimnaziji, u rektoratu Univerziteta i Osnovnoj školi „Dragiša Luković“ u prigradskom naselju Beloševac juče je prisustvovao gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović sa saradnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari