Povodom obeležavanja godišnjice smrti pesnika Milisava Pavlovića iz Crljenca, prepoznatljivog po tekstovima poznatih narodnih pesama „Znaš li draga onu šljivu ranku“ i „Ništa lepše od naše seljanke“ , Biblioteka „Srboljub Mitić“ Malo Crniće je u saradnji sa OŠ „Milisav Nikolić“ iz Boževca organizovala Školski čas Milisava Pavlovića u crljenačkoj Osnovnoj školi.

Milisav Pavlović rođen je 15. maja 1905. godine u Crljencu. Objavio je četiri knjige: Na samrtnom času (priče sa sela, 1926.), Brat-nebrat (drama u jednom činu, 1927.), Zov daljina (pesme, 1968.) , Himna njivi (pesme, prvo izdanje 1975. drugo 1986. i treće prošireno izdanje 1996.). Zastupljen je u tri antologije pesnika sa sela. Kao veliki entuzijasta i ljubitelj sela, sa grupom beogradskih umetnika, učestvovao je više puta u akciji SELU U POHODE. Na tim umetničkim priredbama govorio je svoje stihove bliske ljudima u selu. Bavio se i novinarstvom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Voleo je selo, pisao o njemu, ali je živeo u Požarevcu, gde je umro 2.oktobra 1998. godine. U Požarevcu je i sahranjen.

Osim Milasava Pavlovića i Srboljuba Mitića, u Crljencu , u ovoj školi, prva slova i prve stihove napisali su i drugi pesnici poput Dragana T. Jovića i Živojke Milić koji su evocirali uspomene i čitali svoje stihove posvećene ovom pesniku.

Školski čas Milisava Pavlovića je više nego uspeo. Pažnja i ozbiljnost učenika dok su govorili stihove, pevali i slušali pesnike, govori da su i deca „veliki ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari