Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i Opštinom Bijelo Polje, ove godine će obilježiti stogodišnjicu rođenja Ćamila Sijarića, jednog od najznačajnijih pripovjedača južnoslovenske književnosti. U okviru obilježavanja ovog jubileja koji će trajati tokom 2013. godine planirano je, između ostalog, održavanje dvodnevnog naučnog skupa o književnom djelu Ćamila Sijarića, dramatizacija romana Bihorci, po kojoj bi se uradila pozorišna predstava, kao i dokumentarni film o ovom velikom piscu.


Organizacioni odbor ističe da će obilježavanje jubileja započeti u Ćamilovom zavičaju, kod „Dobre Vode u Šipovicama i zavičajnoj biblioteci „Ćamil Sijarić u Godijevu, prigodnom besjedom o Sijariću, recitovanjem njegove poezije i čitanjem odlomaka iz njegovih romana i pripovjedaka.

– Dvodnevni naučni skup završiće se 18. decembra 2013. godine u Kući Rista Ratkovića, na stogodišnjicu Sijarićevog rođenja, na kojem će učestvovati dvadesetak najznačajnijih imena u književnosti i književnoj kritici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije, saopšteno je iz Organizacionog odbora. Uz ovaj jubilej biće urađena dramatizaciju „Bihoraca i dokumentarni film o Ćamilu Sijariću, a biće priređen i odštampan izbor iz njegovih pripovjedaka, kao i knjiga epskih pjesama koje je Sijarić zabilježio od bihorskih guslara. U organizacionom odboru ističu da će na kraju školske 2012/13. godine animirati direktore bjelopoljskih osnovnih i srednjih škola da odličnim učenicima kao nagradu dodijele neko od djela Ćamila Sijarića.

– Uz stogodišnjicu rođenja Ćamila Sijarića planiramo medijsku prezentaciju njegovog imena i djela. Ove aktivnosti bi trebalo da uključe novinske članke, radio i TV reportaže o Ćamilu Sijariću, feljton o njegovom životu i djelu u nekom od crnogorskih štampanih medija, emisije iz kulture, vizuelizaciju poezije i objavljivanje kritičkih tekstova u časopisima za književnost i kulturu. Sličnu medijsku kampanju pokušaćemo da realizujemo i u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Planirano je da u bjelopoljskim školama bude organizovan po jedan školski čas o Ćamilu Sijariću, a biće raspisan i nagradni konkurs na temu Sijarićevog djela i organizovanje, u saradnji sa Muzejom književnosti iz Sarajeva, dokumentarne izložbe o životu i djelu Ćamila Sijarića. Cilj manifestacije „Obilježavanje sto godina od rođenja Ćamila Sijarića je valorizacija književnog djela jednog od najznačajnijih crnogorskih pisaca, koji je svrstan među najveće pripovjedače na prostorima bivše Jugoslavije, te ponovno iščitavanje i dodatno tumačenje njegovog djela, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

Ćamil Sijarić

Ćamil Sijarić je rođen 18. decembra 1913. godine u selu Šipovice kod Bijeloga Polja. Osnovnu školu završio je u Godijevu kod Bijelog Polja, a potom, od 1927. do 1935. pohađa Veliku medresu kralja Aleksandra u Skoplju iz koje je zbog političke aktivnosti isključen. Školovanje nastavlja u Vranju i na tamošnjoj gimnaziji maturira 1936. Od 1936. godine studira pravo na Beogradskom univerzitetu i diplomira 1940. godine. Pojedina djela Ćamila Sijarića prevedena su na ruski, bugarski, engleski, turski, albanski, poljski, francuski, njemački, estonski i mađarski jezik. Dobitnik je više književnih nagrada i društvenih priznanja, a bio je redovni član ANUBiH i CANU Crne Gore i stalni član Matice srpske u Novom Sadu. Ćamil Sijarić je umro 1989. godine.

Organizacioni odbor za obilježavanje sto godina rođenja Ćamila Sijarića pokrenuće inicijativu kod nadležnih organa da se jedna ulica u Bijelom Polju nazove imenom Ćamila Sijarića, kao i da jedna škola dobije njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari