Školski odbor gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu: Svi nadležni organi škole reagovali i ocenili da su prijave roditelja neosnovane 1Foto: Facebook / Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj

Nakon saopštenja Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu da je uhapšena N.Ž. zbog osnovane sumnje da je u proteklom periodu prema više lica zaposlenih u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu izvršila četiri krivična dela proganjanja, oglasio se Školski odbor ove škole.

U saopštenju se navodi da su roditelji jedne učenice u proteklom periodu podnosili prijave protiv gotovo svih profesora koji predaju njihovoj kćerki a isto tako prijavljivali su i psihološko pedagošku službu, sekretara i direktora škole, članove Školskog odbora i Saveta roditelja, da nad njihovom punoletnom kćerkom i nad roditeljima svi vrše nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje i diskriminaciju.

“Svi nadležni organi škole bez odlaganja su reagovali i postupali povodom svake prijave roditelja i ocenili su da su prijave neosnovane”, navodi se u saopštenju.

Školski odbor napominje da je po prijavama roditelja vršeno više vanrednih inspekcijskih nadzora i vanredni stručno pedagoški nadzor nad postupanjem organa škole i zaposlenih u školi, postupalo je i Više i Apelaciono javno tužilaštvo u Novom Sadu i Šapcu.

Utvrđeno je da su nadležni organi i zaposleni u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj“ i škola u celini u svemu postupali u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, te da su sve prijave nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije nad učenicom i roditeljima od strane zaposlenih u Gimnaziji neosnovane, o čemu su roditelji i učenica bez odlaganja obaveštavani.

“Nadalje je Školski odbor upozorio roditelje da je nedopustvo uporno javno obraćanje zaposlenima u školi na način da se time značajno ugrožavaju spokojstvo zaposlenih u školi, grubim vređanjem i zlostavljanjem zaposlenih, vršenjem emotivnog, psihičkog i digitalnog nasilja i diskriminacije, drskim i bezobzirnim ponašanjem prema zaposlenima škole što je dovelo do kontinuiranog, javnog i teškog ponižavanja, uznemiravanja i ugrožavanja zaposlenih u školi”, piše u saopštenju.

Školski odbor škole je pozdravio napore pravosudnih organa, kao i organa unutrašnjih poslova i resornog ministarstva u zaštiti zaposlenih u ustanovama obrazovanja od ponašanja koje ima elemente fizičkog, psihičkog, emotivnog, digitalnog i drugog nasilja, zlostavljanja i diskriminacije izvršenog nad zaposlenima u školama ne samo od učenika već i od njihovih roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari