Direktor užičke škole tvrdi da je po zakonu otpustio učiteljicu i nastavnicu 1Foto: N. Kovačević

Danijel Radević, direktor užičke „Prve osnovne škole kralja Petra II“, saopštio je da su tvrdnje učiteljice Vesne Kovačević i nastavnice srpskog jezika Biljane Crnić u izdvojenom odeljenju te škole u Staparima o tome da im nije produžio ugovor o radu na određeno vreme jer nisu članice SNS „najgnusnija laž“.

Vesna Kovačević, profesorka razredne nastave, bez ikakvog opravdanja i ičije dozvole, otišla je u Grčku na more. Nije pitala ni bivšeg ni sadašnjeg direktora za odsustvo, naveo je u saopštenju Radević. Uz ocenu da se njeno odsustvo ne bi primetilo da nije bilo problema sa popunjavanjem lista želja učenika osmog razreda, čiji je ona odeljenski starešina, direktor je saopštio da je tražio da je neko pozove i da je tada ustanovljeno da je ona u romingu.

– Odsustvovala je i dva dana, kada su se proveravale liste istih učenika. U školu je došla 14. jula s pričom o nekom projektu, a na moje pitanje gde je bila, rekla mi je da je bila u Grčkoj, da je svesna propusta koji je napravila i da se kaje. Iskreno se isplakala i bilo mi ju je žao. Rekao sam joj da neću pokretati disciplinski postupak da je ne bi pratio loš glas dok bude tražila novi posao, saopštio je direktor.

On je dodao da ga je Biljana Crnić, na sednici Nastavničkog veća u avgustu 2019. godine, optužila da izmišlja i tvrdila da je Kovačevićeva sve vreme bila u Užicu sa njom, radeći, kako je naveo „na nekom projektu“.

– Ceo kolektiv Prve osnovne škole zna istinu i niko se nije pobunio ili izrazio nezadovoljstvo činjenicom da im nisam produžio ugovore i angažovao ih i u ovoj školskoj godini. Da je sve bilo po zakonu, potvrdio je i Školski odbor koji je razmatrao žalbu Biljane Crnić, naveo je direktor.

Kako je Danas pisao, njih dve su o tome govorile na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare u užičkom Savezu za Srbiju, čija predstavnica Ivana Parlić (Narodna stranka) je njihov slučaj predstavila kao „primer pritisaka i političkog mobinga kojima su izloženi zaposleni u javnim sektoru“.

Vesna Kovačević, koja u prosveti radi na određeno vreme 22 godine, od kojih 18 godina u toj školi, rekla je da, u dogovoru sa prethodnim direktorom, 26. juna prošle godine nije bila na poslu i da je za taj dan obezbedila zamenu, kako bi sa koleginicom Crnić odvela učenike na Zlatibor radi predstavljanja škole.

Biljana Crnić je navela da je, posle pet godina rada na određeno vreme, ostala bez posla jer se solidarisala sa Kovačevićevom, što je na sednici Nastavničkog veća govorila o pritiscima i pretnjama direktora i što je od njega zahtevala da sprovede disciplinski postupak, a da joj je on uzvratio da mu „nije u interesu da je drži u školi“ i da „nije članica vladajuće stranke“.

Spor je na sudu

Vesna Kovačević rekla je za Danas da spornog dana „nije bila u školi i da je bila slobodna“.

„Ne mogu u javnost da iznosim privatne razloge o tome gde sam i zašto sam bila“, rekla je ona o tvrdnjama direktora, a potom dodala: „Izjavu sam napisala direktoru i u njoj sve piše. Ne želim da on manipuliše mnome i taj problem želim da rešim sudskim putem.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari