Školski psiholozi i pedagozi se sastali sa predstavnicima Ministarstva prosvete: Šta je dogovoreno? 1Foto: Miloš Majstorović

Posle otvorenog pisma i više poziva da ih Ministarstvo prosvete primi za razgovor, psiholozi i pedagozi koji rade u školama i predstavnici njihovih strukovnih udruženja uspeli su da stvari pomere sa mrtve tačke.

Na sastanku koji su predstavnici Pedagoškog društva Srbije, Aktiva psihologa i pedagoga i Društva psihologa Srbije imali sa nadležnima u Ministarstvu prosvete dogovorene su prve konkretne aktivnosti:

„U najkraćem roku, od 10 dana biće formirana radna grupa za izradu Pravilnika o standardima kompetencija pedagoga i psihologa u osnovnoj i srednjoj školi, od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Istovremeno će se raditi i na definisanju Pravilnika o programu rada pedagoga i psihologa“, navodi se u zajedničkom saopšenju učesnika sastanka.

Kako se dodaje, Ministarstvo u narednom periodu očekuje od potpisnika zahteva (za pobošljanje statusa školskih psihologa i pedagoga prim.aut) da ponude predlog izmene Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, koji se odnose na preciziranje broja izvršilaca pedagoga i psihologa u školama u odnosu na broj učenika, imajući u vidu Uredbu o stepnu razvijenosti opština i broju izdvojenih odeljenja, kao i drugih specifičnosti škola.

Na sastanku se diskutovalo o složenosti poslova pedagoga i psihologa u školama, kroz osvrt na zahteve koji su dati u objedinjenoj inicijativi; razmenjivani su argumenti i obrazloženja, kao i prepreke koje su do sada bile prisutne u smislu razumevanja pozicije pedagoga i psihologa u školama.

„Prepoznat je zajednički interes da se problemi preciziraju i da se pristupi njihovom rešavanju, koji će u krajnjem ishodu dovesti do promene statusa i položaja psihologa i pedagoga u školama“, navodi se u saopštenju.

Psiholozi i pedagozi koji su zaposleni u školama već duže vreme ukazuju na brojne probleme sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu.

Oni su zatražili da se poveća broj i uredi status psihologa i pedagoga u školama kroz izmene zakonskih i podzakonskih akata, kao i da se definišu njihova zaduženja i odgovornosti kroz donošenje Pravilnika o kompetencijama stručnih saradnika.

Jedan od zahteva je i povećanje koeficijenta za obračun zarade psihologa i pedagoga za 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari