Napredak u pogledu obostrano prihvatljivog imena za Makedoniju, na sastanku premijera Nikole Gruevskog i Jorgosa Papanderua u četvrtak nije postignut, ali su učinjeni koraci za jačanje međusobnog poverenja između Grčke i Makedonije.

Postoji spremnost da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje za spor oko imena, koje neće naneti političku štetu nijednoj strani, istakli su premijeri Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu. Makedonija i Grčka su posvećene procesu koji vodi posrednik Metju Nimic i Ujedinjene nacije, navodi se u u saopštenju sa susreta u Savetu Evropske unije.

Kabinet Nikole Gruevskog navodi da je razgovarano o različitim pitanjima od zajedničkog i regionalnog interesa, prenose makedonski mediji. Premijeri su, između ostalog, razgovarali i o problemima izazvanim ekonomskom krizom, kao i o evropskim i evroatlantskim integracijama u regionu.

Ovo je peti sastanak Gruevskog i Papandreua. Prethodna četiri su ocenjena kao korisni za povećanje poverenja i razumevanja između dve strane, ali bez napretka u rešavanju spora oko imena Makedonije, ocenjuju analitičari u Skoplju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari