Kako tvrdi Zoran Najdić, čovek zadužen za kulturu u varoši vranjskoj, Borina kapija, koja je na tragu Borine nedelje, i ove godine zadržala je i unapredila regionalni bazar kulture nastavljajući tragom novog koncepta ove manifestacije.


Iz Sarajeva je svoje profesorske i literarne utiske duhovito i sa puno ironije preneo Nenad Veličković. Gosti iz Makedonije Rumena Bužarovska, Jovica Ivanovski i Nikola Gelevski i ovoga puta su sa sobom doneli pregršt neočekivanosti savremene makedonske proze o kojoj tako malo znamo. Iz Tuzle je u Vranje pohitao Almir Alić sa puno vedrine govoreći o svom i stvaralaštvu u Federaciji.

Kada se ovoj regionalnoj ekipi doda „standardna književna navala“ Bajac – Basara – Todosijević, onda je imalo šta da se čuje i o čemu da se porazmisli na ovogodišnjoj Borinoj kapiji. Bilo je reči o identitetu i dualitetu o kome je govorio Vladislav Bajac. O malograđanštini i našem poništenom stanju duhovnosti nakon svih ratovanja predstavljajući roman „Majn kampf“, govorio je uvek inspirativni Svetislav Basara. Bili su prisutni i Raša Todosijević, ovoga puta kao pisac, i Flavio Rigonat.

Svoje veče i ove godine imali su mladi autori iz Vranja, ambiciozni pesnici među kojima prednjači Milica Mitić, već sviknuta na domaća i strana pesnička priznanja. Muzički segment oplemenio je Goribor svojim celovečernjim nastupom.

Dejan Ilić i Ružica Marjanović drugu godinu zaredom svojim dijaloškim formama sa autorima i publikom, ali i učenicima srednjih škola sa juga Srbije, uneli su prepoznatljivu relaksaciju pa se na književne večeri nije odlazilo sa pretpostavkom dosade ili nemogućnosti razgovora sa piscem.

U konkurenciji za nagradu bilo je dvadesetak romana, zbirki pripovedaka, ali i dramskih dela. Uži krug su zatvorili Uglješa Šajtinac i Biljana Srbljanović. Rezultatom 3:2 pobedio je Zrenjaninac sa „Sasvim skromnim darovima“ u odnosu na „Nije smrt biciklo …“.

Čast i čest organizatorima koji su, uprkos tankom budžetu, uspeli i ove godine da ono što je započeto nastave forsirajući regionalni koncept koji se pokazao kao dobra formula za stvaranje kulturne sinergije i to baš u Vranju.

Basara: Roman o Titu za Sajam knjiga

Gostujući u Vranju u prepunoj sali galerije Narodnog muzeja Svetislav Basara je najavio da intenzivno radi na novom rukopisu. Kako je precizirao, tematika je vezana za život i vladavinu Josipa Broza. Prema očekivanju pisca, roman bi trebalo da se pred čitalačkom publikom pojavi na oktobarskom Sajmu knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari