Istraživanje koje je nedavno sprovela specijalista socijalne medicine pirotskog Zavoda za javno zdravlje dr Elizabeta Aleksić pokazalo je da je 6,9 odsto anketiranih đaka probalo drogu. Anketirano je 1.026 učenika viših razreda osnovnih i srednjih škola u pirotskoj opštini, a najčešće korišćene droge su marihuana, tablete, lepak, hašiš, ekstazi, heroin i kokain.

Istraživanje koje je nedavno sprovela specijalista socijalne medicine pirotskog Zavoda za javno zdravlje dr Elizabeta Aleksić pokazalo je da je 6,9 odsto anketiranih đaka probalo drogu. Anketirano je 1.026 učenika viših razreda osnovnih i srednjih škola u pirotskoj opštini, a najčešće korišćene droge su marihuana, tablete, lepak, hašiš, ekstazi, heroin i kokain.
U Okružnom tužilaštvu u Pirotu navode da je u poslednje tri godine smrt najmanje petoro Piroćanaca u direktnoj vezi sa upotrebom opijata.
Prema rečima dr Aleksić, istraživanja su pokazala i da su mladi nedovoljno informisani o uticaju droge na zdravlje i da više od 30 odsto ispitanika ne zna ili nema stav o uticaju droga na organizam.

Policija poziva na saradnju

Podaci govore u prilog tome da je naša Policijska uprava veoma uspešna u oblasti suzbijanja narkomanije i krijumčarenja droge. Rad smo unapredili i povećanjem broja izvršilaca na poslovima suzbijanja krijumčarenja i narkomanije. Sada ostaje da u tu bitku uđemo zajedno sa svim institucijama koje mogu uticati na pozitivan ishod, kao što su škole, sudstvo, tužilaštvo, Centar za socijalni rad, a pre svih tu moraju biti uključeni porodica i okruženje mladih – kaže načelnik Policijske uprave u Pirotu Slavoljub Madić.

– Presudan uticaj za usvajanje navika štetnih po zdravlje ima okruženje u kome mladi žive, porodica i društvo u kome se kreću. Zdravstvena služba bi morala da bude nosilac preventivnog programa, ali u realizaciju bi trebalo partnerski da se uključe svi subjekti društva, počev od lokalne zajednice, preko policijske uprave, sudstva i školstva do nevladinih organizacija – kaže dr Aleksić.

Marihuana u regalu

Jednom smo prilikom pretresa pronašli zasade marihuane u kućnim uslovima. Unutar regala u svojoj sobi osoba je uzgajala osam stabljika, uz veštačko osvetljenje i odgovarajuću podlogu, a podatke potrebne da izvede „poduhvat“ pronašla je na Internetu – kaže rukovodilac Grupe za suzbijanje krijumčarenja i narkomanije u Policijskoj upravi Pirot Dimitrije Stavrov.

U proteklih godinu dana Policijska uprava u Pirotu je u saradnji sa odeljenjem Pogranične policije zaplenila 246 kilograma opojnih droga, od čega najviše heroina – 182,4 kilograma.
– Broj narkomana u Pirotu raste, a starosna granica se smanjuje. U praksi smo imali slučaj dvanaestogodišnjeg konzumenta narkotika. Pirot se nalazi na takozvanom „balkanskom putu droge“, ali je i tranzitno područje, i ovde se mogu naći samo manje količine. Najveća količina narkotika koju smo zaplenili u jednom navratu, prilikom pretresa privatnog stana, bila je 90 grama heroina – kaže rukovodilac Grupe za suzbijanje krijumčarenja i narkomanije u Policijskoj upravi Pirot Dimitrije Stavrov.
U policiji kažu da droga za domaće konzumente stiže najčešće iz Niša, Leskovca i Kruševca, a zanemarljivo je mali deo narkotika koji su prokrijumčareni preko granice i „balkanskim putem“ idu ka Beogradu.
– Na našem području bilo je organizovanih grupa dilera, koje su, sa ponosom ističem, uspešnim delovanjem pirotske policije razbijene i njihovi su pripadnici pohapšeni i osuđeni. Sada se suočavamo sa pojedinačnim slučajevima dilovanja. Imamo odličnu saradnju sa tužilaštvom, a do saznanja dolazimo primenom operativno taktičkih mera i radnji. Operativni rad je izuzetno težak, jer su krugovi narkomana i dilera izuzetno povezani, zbog zavisnosti ali i zbog straha. Teže je na ulici naći gram droge, nego na graničnom prelazu stotinu kilograma. Građani nam retko nude informacije koje su, po pravilu šture, nekada predimenzionirane, pa i zlonamerne. Pre se mogu nazvati dezinformacijama, a slobodno mogu da kažem da koristan podatak nikada nismo imali – kaže šef Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u PU Pirot Dragan Stefanović.
Prema rečima psihijatra u Zdravstvenom centru Pirot dr Ivanke Rančić, Pirot je u jugoistočnom regionu istaknut kao epidemijski centar po broju narkomana, mada podaci o broju registrovanih narkomana nisu dostupni.
– Godinu dana unazad zapazila sam da je povećan broj ovisnika koji se javljaju na lečenje, što ne mora da znači da je povećana stopa narkomanije. Nadam se da je to proizvod toga što su ljudi sada informisaniji o problemu. Broj ovisnika jeste alarmantan, i bilo bi dobro da se u rešavanje problema uključe šire društvene strukture, a što se nas tiče, Pirot je određen kao centar za specifičnije oblike terapije, za koje do sada nismo bili registrovani, i to će početi na jesen – kaže dr Ivanka Rančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari