Na ovogodišnjem međunarodnom „Speleo film festivalu“ koji je održan u Karlovcu u Hrvatskoj, Crnu Goru je predstavljao autor Željko Madžgalj sa kratkim filmovima „Skriveni svijet“ i „Trenuci“. Filmovi su prikazani u konkurenciji 29 filmova iz 16 zemalja sa pet kontinenata.


– Promotivni film „Skriveni svijet“ urađen je tokom realizacije projekta regionalnog speleološkog katastra za opštine Bijelo Polje, Berane, Kolašin, Mojkovac i Petnjica, a sniman je na atraktivnim lokacijama sjevera Crne Gore i u najljepšim pećinama koje imaju i značajnu turističku vrijednost kao što su „Župan“ i „Skakavac“ u Beranama, „Zavjet ćutanja“ u Bijelom Polju, „Vranštica“ u Kolašinu, „Čavčanica“ u Mojkovcu i mnoge druge. Muzika koja je korištena za film takođe je crnogorskih autora – tema „Grmožur“, autora Bola Boškovića i tema „Oj, đevojko“, autora Darka Nikčevića i Srđana Bulatovića. Projekat regionalnog katastra u sklopu kojeg je sniman promotivni film, podržala je Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu komove i Prokletije, kaže Madžgalj

Drugi Film „Trenuci“ govori o interesantnim, često i komičnim momentima u kojima se nalaze speleolozi tokom istraživanja podzemlja. Speleološki film je značajan dio rezultata speleoloških istraživanja, budući da na svjetlo dana iznosi prirodne vrijednosti i ljepote impresivnih podzemnih prostora, koji su prije toga bili dostupni tek malom broju ljudi – speleolozima. Prema riječima organizatora ovog festivala iz Speleološkog odsjeka Dubovac, u prikazanim filmovima na Festivalu moglo se saznati o ljepotama speleoloških ukrasa i velikom turističkom potencijalu koje krije podzemni svijet, raznovrsnom životu u podzemlju, rezultatima speleoloških istraživanjam, ekspedicijama u razne egzotične krajeve svijeta, vrijednim naučnim saznanjima i još niz raznolikih tema vezanih za skriveni svijet podzemlja.

Ovaj festival jedan je od rijetkih s tom tematikom u svijetu zato što je snimanje speleoloških objekata zahtjevno i odvija se u uslovima apsolutnog mraka i najčešće negostuljubljivih podzemnih prostranstava u kojima je veoma teško istraživati, a kamoli nositi video opremu i organizovati kvalitetno snimanje. Posebno ako se snima u dubokim jamama, izuzetno dugim pećinama, u speleološkim objektima sa velikom količinom vode, na velikim nadmorskim visinama i na veoma niskim temperaturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari