Zalažući se za očuvanje i promociju pisane baštine Srbije, Zajednica matičnih biblioteka Srbije organizuje jedinstvenu izložbu pod nazivom „Skriveno blago Srbije“ koja je otvorena u Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu, a najdragoceniji eksponati iz zavičajnih zbirki javnih biblioteka u Srbiji okupljeni su prvi put u istoriji bibliotekarstva na jednom mestu. Izložbu čine 26 izabranih primeraka raznovrsne bibliotečke građe, poput starih rukopisnih i štampanih knjiga, prvih periodičnih publikacija, starih fotografija, razglednica i plakata, negativa…


Izložbu je otvorio predsednik Zajednice matičnih biblioteka Srbije Sreten Ugričić rekavši da je ovo prilika da se vidi skriveno blago, ono što do sada nikada nije moglo da se vidi na ovakav način.

– Prvi put u istoriji bibliotekarstva, ali i srpske kulture imate mogućnost da na jednom mestu vidite 26 najdragocenijih eksponata iz zavičajnih zbirki naših matičnih biblioteka. Svaki okrug Srbije izabrao je ono najdragocenije što ima da bi priložio za ovakvu jedinstvenu izložbu – rekao je Ugričić, dodajući da u digitalnom obliku ova izložba ima 175 eksponata, i to se može videti na sajtu Zajednice matičnih biblioteka Srbije.

Na otvaranju izložbe u Pirotu govorili su i direktorka Narodne biblioteke u Pirotu Nadica Kostić i zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić.

Organizatori izložbe u Pirotu su Zajednica matičnih biblioteka, Narodna biblioteka u Pirotu i Galerija „Čedomir Krstić“ u Pirotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari