Film „Kurt Valdhajm – skriveno zlo“ Danka Vasovića prikazan je u subotu 9. februara u Jevrejskoj opštini u Beogradu povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust. Dokumentarac govori o bivšem predsedniku Austrije i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Kurtu Valdhajmu i njegovoj nacističkoj prošlosti.


Beogradski rabin Isak Asijel setio se, govoreći pre projekcije, da je kod američkog rabina svojevremeno video jednu knjigu.

– Bila je to jevrejska knjiga optočena srebrom – sa posvetom: „Kurtu Valdhajmu – Vlada Izraela“. Ja pitam rabina otkud vam ova knjiga. On mi ispriča priču: Ima ovde jedan momak koji radi kao čistač u kancelarijama Ujedinjenih nacija. Tako je jednog dana čistio kancelariju Kurta Valdhajma i u kanti za đubre video knjigu na hebrejskom jeziku, a pošto je od Jevreja znao samo mene, doneo je ovde – prepričao je beogradski rabin ovaj događaj.

Kontroverzni beogradski novinar Danko Vasović istakao je da je punih pet godina radio na ovom projektu, ne želeći da odustane od priče koja ga je i proslavila i zagorčala mu život, kada je kao novinar „Večernjih novosti“ 1987. godine objavio vest da je dugogodišnji generalni sekretar UN zapravo nacistički ratni zločinac.

– Ovaj film ima dva dela. U prvom delu je moj susret kao mladog novinara sa pričom o tajnoj prošlosti Kurta Valdhajma. Drugi deo filma prvi put prikazuje unutrašnjost Jasenovca, to je ustaški film iz arhiva Muzeja jugoslovenske kinoteke. Utoliko mi teže pada što RTS neće ovaj film da prikaže četiri godine iako imamo potpisan ugovor – rekao je Danko Vasović.

Kurt Valdhajm je bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1972. do 1981. i predsednik Austrije od 1986. do 1992. godine. Valdhajmova nacistička prošlost u periodu 1941-1945. godine bila je, posebno zbog izbora na mesto generalnog sekretara UN, predmet mnogih rasprava među istoričarima i ekspertima koji se bave istorijom 20. veka. U vezi s tim Valdhajm je 1986. izjavio da je radio kao prevodilac i da nije bio upoznat, niti uključen u nacističke zločine. On je bio angažovan na strani Vermahta od 1941-1945. godine u Italiji, Grčkoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Srbiji. Valdhajm je umro 2007. u 88. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari