Prioritet za ovu godinu je izgradnja zatvorenog plivačkog bazena, jedna od važnih investicija je i rekonstrukcija Omladinskog stadiona, u planu je rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave Gradić, a radimo i projekat rekonstrukcije Trga pirotskih ratnika – kaže za Danas direktor Fonda za građevinsko zemljište u Pirotu Momčilo Antić, naglašavajući da će prioritet imati i asfaltiranje ulica u gradu u kojima se zamenjuje stara azbestna vodovodna mreža i rekonstrukcija puteva ka selima.

Antić kaže da će ovih dana biti raspisan tender za izbor izvođača za izgradnju zatvorenog bazena u gradu koji će se graditi po fazama.

– Imali smo obećanje iz Ministarastva za NIP da ćemo za taj objekat dobiti milion evra, a opština iz budžeta da izdvoji oko 65 miliona dinara. Međutim, iz NIP-a smo dobili samo 55 miliona dinara. To je, naravno, nedovoljno. Ceo objekat košta od pet do šest miliona evra. Za bazen imamo oko milion evra, pa pokušavamo da obezbedimo i dodatna sredstva. Sa Ministarstvom za omladinu i sport imamo načelni dogovor da se po principu pola-pola obezbede sredstva iz Ministarstva i opštinskog budžeta za rakonstrukciju Omladinskog stadiona. Ovo kultno mesto bilo bi rekonstruisano u potpunosti. Uveren sam da ćemo to uraditi u toku ove godine. Gradićemo sportske terene u gradu i selima. U planu je, kada se završi projekat Gradića, da počnemo rekonstrukciju tog dela grada. U toku godine od Ministarstva kulture očekujemo da obezbedi dodatna sredstva sa rekonstrukciju Gradića. Radimo i projekat rekonstrukcije Trga pirotskih ratnika. Ukoliko bude novca, krenućemo i sa tim. U planu je i rekonstrukcija puteva ka selima – kaže Antić.

Na pitanje da li će se nastaviti rekonstrukcija puta od Planinarskog doma do Visočke Ržane i deonice od Cerove do Jabučkog ravništa, Antićkaže da je put do Visočke Ržane izuzetno važan zbog otvaranja Stare planine i stvaranja uslova za investiranje, ali i za povezivanje pirotske i dimitrovgradske opštine.

– Deonica tog puta od Četvrtog kilometra do Planinarskog doma u dužini od 8,5 kilometara rekonstruisana je. Putevi Srbije uložili su oko tri miliona evra. Dobili smo odličan put i najbolju brdsku stazu u Srbiji za auto trke. Fond vodi i dva projekta koji su od kapitalnog značaja. Prvi je rešavanje elektro snabdevanja Jabučkog ravništa, buduće turističke destinacije ispod Babinog zuba. To je velika investicija za koju je raspisan tender i očekujemo dodatna sredstva. Obezbeđeno je 150 miliona dinara za elektrifikaciju. Druga važna kapitalna investicija je probijanje puta od Cerove do Jabučkog ravništa u dužini od oko 20 kilometara. Trasa budućeg puta je probijena, radi se projektna dokumetnacija za izgradnju puta čiji kolovoz treba da bude širine devet metara. Uz kolovoz će biti i trotoari sa obe strane. Očekujemo da Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja za desetak dana odgovori da li će biti obezbeđena neophodna sredstva ili ćemo morati da zamrznemo taj projekat. Stav lokalne vlasti, a pre svega Koalicije za Pirot, jeste da se iz krize ne izlazi tako što ćemo čekati da se ona sama reši. Iz krize se izlazi povećanim radom i većim investicijama – kaže za Danas Momčilo Antić.

Nisam u svađi sa predsednikom opštine

– U kakvim ste odnosima sa predsednikom opštine Vladanom Vasićem i da li su tačne gradske spekulacije da ste većduže vremena u svađi i da niste u dobrim odnosima?

– Mi smo saradnici i partneri. Dakle, Koalicija za Pirot ne bi postojala ako bi odnosi bili loši. Ono što neki priželjkuju to je samo pusti sanak, ali to je njihov problem. Kad dođe vreme za izbore neka se spreme i neka stanu na crtu i izađu na izbore i ako pobede mi ćemo im pružiti ruku. Siguran sam, međutim, da u Pirotu nema političke snage koja može da sruši ovu opciju. Ovo je lokalpatriotska i odgovorna politička opcija koja se trudi sa stvori bolje uslove života građanima. Poenta je u tome. Mi stvaramo uslove da Pirot bude pristojno mesto za život. To se ne može raditi ako vi niste u saglasju. Ako kažem da smo u prijateljskim odnosima, ne znam kako bi to bilo protumačeno, ali mogu da kažem da su odnosi sa predsednikom opštine sasvim korektni. Dakle, da razočaram one mnoge dužebrižnike u gradu – nismo ni u kakvoj u svađi – kaže Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari